Târgu-Mureş: Preţul vieţii unui om

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul intervenţiilor chirurgicale cardiace efectuate la IBCvT diferă de la caz la caz. Dacă o intervenţie chirurgicală la copii costă până la 10.000 de euro, un transplant de cord costă în medie aproximativ 15.000 de euro.

Operaţiile pe cord sunt printre cele mai costisitoare şi mai dificile pentru medici dar şi pentru pacienţi. La Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş medicii specialişti realizează atât operaţii de transplant de cord, dar şi intervenţii chirurgicale complicate de corecţie a malformaţiilor cardiace la copii de la 0 la 18 ani. Costurile unor astfel de operaţii sunt de ordinul zecilor de mii de euro.


Operaţiile de transplant


După examinările de specialitate, pacienţii care au nevoie de un transplant de cord sunt trecuţi pe o listă de aşteptare pentru găsirea unui donator compatibil. „Lista de aşteptare pentru un transplant cardiac variază între 30-50 de cazuri. Este o fluctuaţie permanentă pentru că totul depinde de frecvenţa donatorilor. Sunt unii pacienţi care decedează în aşteptarea unui cord, pentru că depinde mult şi de compatibilitatea dintre receptor şi cordul disponibil”, a spus Monica Suciu, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Costurile unei operaţii de transplant de cord sunt suportate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin Programul Naţional de Transplant şi se ridică în medie la 60.000 de lei.


Costurile intervenţiilor la copii


Copiii cu malformaţii cardiace cu vârste între 0 şi 18 ani sunt operaţi tot la IBCvT, iar costurile pentru intervenţii variază în funcţie de îngrijirea post operatorie. „La copii nici o malformaţie nu seamănă una cu cealaltă. Fiecare intervenţie este altfel şi sunt cazuri în care sunt afectate alte organe şi intervin alte complicaţii. Ceea ce diferă de la un pacient la altul este episodul de îngrijire la secţia de Anestezie Terapie Intensivă. O intervenţie la copii costă între 3.000 şi 10.000 de euro, dar de exemplu transpoziţia vaselor mari, care este cea mai complicată intervenţie din chirurgia cardiacă pediatrică o efectuăm cu 5.000 de euro, iar o astfel de intervenţie în Germania costă 40.000 de euro la care se adaugă perioada de îngrijire", spune Monica Suciu. Anul acesta la IBCvT s-au efectuat 335 de intervenţii chirurgicale cardiace la copii, faţă de 327 înregistrate anul trecut.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite