Târgu-Mureş: Portret Dan Rădulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Rădulescu este unul dintre cei mai apreciaţi actori de la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Puţini ştiu însă că mureşeanul şi-a început cariera ca şi cântăreţ.

Dan Rădulescu s-a născut în Făgăraş însă foarte curând s-a mutat la Bistriţa. Povestea lui începe în copilărie la o petrecere aniversară. "Eram la cineva acasă, copil fiind şi am găsit într-o cameră o chitară. Bineînţeles că am luat-o şi am început s-o zdrăngănesc. Apoi le-am zis alor mei că mi-aş dori şi eu una, pe care am şi primit-o de ziua mea în următorul an", povesteşte Dan. Fără să ştie note, micul Dan a scos primele acorduri care sunau binişor. A luat apoi o poezie şi a compus prima lui piesă. "În grădiniţă la serbare ne întreba educatoarea pe fiecare ce ştim să facem. Iar eu am spus că ştiu să cânt la chitară. Am cântat singurele acorduri pe care le ştiam şi le-a plăcut", spune Dan. Lucrurile au început să se complice atunci când i s-a cerut să acompanieze un cor. "Eu nu ştiam note, ei ştiau că mă pricep bine la chitară. Am dres-o eu cumva dar asta m-a determinat să mă înscriu la Casa de Cultură la cercul de chitară. În două săptămâni am ajuns la avansaţi" povesteşte artistul.

A participat şi la Cântarea României

Lui Dan îi plăcea chitara. Aşa se face că în scurt timp a ajuns foarte bun în ceea ce făcea şi a fost propus pentru celebrul festival Cântarea României, unde a luat locul 3 la secţiunea folk. "După asta m-am trezit că fac parte chiar din cenaclul Flacăra. Pentru câteva zile pentru că am reuşit să îl supăr pe domnul Păunescu, cel care m-a înjurat de tot ce se putea" spune Dan. Numele lui a ajuns la urechea unor artişti care înfiinţaseră un cenaclu de sine stătător. "În liceu am fost invitat să joc o piesă de teatru: Lada de Ioan Sava, o parodie după Romeo şi Julieta. Mai târziu am fost cu aceeaşi piesă la Baia Mare unde am luat marele premiu pentru interpretare.

Scena l-a împins către teatru

După succesul cu spectacolul Lada, Dan Rădulescu a început să joace tot mai des în spectacole de teatru. În 1994, la insistenţele lui Ion Săsăran, un profesor de teatru dar şi actor a ajuns la Târgu-Mureş. "Eu mă cam acrisem să dau la teatru că mai dădusem de două ori înainte şi nu intrasem fiind doar patru locuri. Dar în acel an s-a mărit numărul de locuri la zece. Aşa am intrat la UAT unde din a doua săptămână am jucat prima piesă pe scena Teatrului Naţional din Târgu-Mureş în spectacolul Jack sau supunerea în regia lui Marius Oltean" povesteşte Dan. Talentul artistului a fost unanim apreciat aşa că din al doilea an de facultate, Dan Rădulescu a fost angajat cu jumătate de normă la teatrul Naţional. "Şi de atunci tot joc" conchide artistul.

Data naşterii: 24 iunie 1969, Făgăraş

Stare civilă: Căsătorit

Studii: UAT Târgu-Mureş

Ce-i place:

Îmi place liniştea, îmi plac copiii şi-mi plac oamenii buni. Spun oameni buni pentru că sunt o specie pe cale de dispariţie. Am ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte evoluţia umană din ultimii 300 de ani că în loc să găsim o cale de a ne armoniza cu universul, noi distrugem totul iar în momentul acesta pământul este secătuit de energie

Ce nu-I place:

Nu-mi place ipocrizia şi nu-mi place minciuna, laşitatea, incultura sau lipsa bunului simţ. Nu-mi place lipsa de civilizaţie din jur şi spiritul de turmă în care ne complacem. Nu-mi place că toată lumea umblă după bogăţie materială lăsând la o parte bogăţia spirituală.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cea mai mare realizare de până acum?

Cea mai mare realizare este fără doar şi poate faptul că am întâlnit-o pe soţia mea, cea care mi-a redat echilibrul de care are atâta nevoie un actor. Pot să spun că alături de ea am descoperit valoarea supremă care o reprezintă familia pentru că pentru mine, Teatrul nu este un mod de viaţă ci doar un mod de a oferi oamenilor dragoste şi energie.

Care este cel mai mare actor român în opinia ta?

Pe comedie fără egal a fost Dem Rădulescu, un actor care la câtă comedie a jucat, nu s-a repetat. În fiecare film sau piesă îţi oferea o surpriză. Pe dramă, Toma Caragiu şi menţionez aici producţia Actorul şi sălbaticii, unde a făcut un rol extraordinar. A fost genial. Trebuie să-I mai menţionez pe Amza Pelea, George Constantin, Dinică şi Iordache. Toţi au fost mari

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite