Târgu-Mureş: Portret Bogdan Flavius Puşcaş La nici 22 de ani este antrenor de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost jucător profesionist la Baschet Club Mureş, Bogdan Puşcaş s-a retras de un an şi are acum mai mult succes ca antrenor

A învăţat să meargă şi să joace baschet în acelaşi timp

 

Bogdan Flavius Puşcas a început să joace baschet din fragedă copilărie. Prima dată a aruncat la coş pe când avea trei ani. În gimnaziu a a avut şi prima performanţă notabilă. În clasa a cincea a fost încoronat campion pe oraş cu echipa e minibaschet a şcolii nr. 18 din Tîrgu Mureş.

„Încet, încet, baschetul  a devenit o pasiune tot mai mare. În mod firesc am devenit baschetbalist profesionist în Divizia B iar mai apoi în Divizia A."

 

Din Mureş a ajuns la Cluj

 

Pentru că la Târgu-Mureş se desfiinţaseră echipele de juniori, Bogdan şi-a făcut junioratul la Cluj, la Pro Bachet, echipă unde a debutat ca jucător profesionist.  După un an a fost adus la echipa mare de la BC Mureş.

„Pentru mine a fost şi va rămâne singura echipă care contează, sufleteşte vorbind." Şi totuşi echipa de suflet i-a adus şi cea mai mare suferinţă. Politica clubului l-a făcut să nu mai prindă echipa şi în multe rânduri nici banca de rezerve.

La club au venit foarte mulţi străini care monopolizau primul 5 iar jucătorii autohtoni, în special, cei tineri, erau neglijaţi sau lipsiţi de şansa de afirmare" spune Bogdan. Colegi de suferinţă cu Bogdan au fost însă şi cei mai titraţi baschetbalişti mureşeni: Trif, Vajda sau Mureşan. Chiar dacă juca doar câteva secunde pe meci, Bogdan îşi aduce aminte cu plăcere de atmosfera din sânul clubului: Victoriile erau cele mai frumoase. Nu doar gustul dulce al victoriei ci şi bucuria colegilor şi mai ales că primeam liber să ieşim să sărbătorim.

 

Un nou început

 

Repetatele absenţe din echipă l-au determinat pe Bogdan să se retragă la 21 de ani. Fără scandal, meci de retragere şi absolut nici un regret, a pus ghetele în cui şi s-a concentrat pe munca de antrnorat. Tot anul trecut a înfiinţat clubul Gladius şi s-a apucat de treabă.

În momentul de faţă am 50 de copii împărţiţi în 3 grupe. Sunt singurul antrenor şi mă pot mândri cu un jucător la naţionala „sub 13 ani" şi cu o echipă aproape campioană la „sub 14 ani". Bogdan îşi ţine în continuare prietenii aproape şi colaborează îndeaproape cu un alt fost jucător de la BC Mureş, Bogdan Cormoş, jucător care activează acum la Miercurea Ciuc.  Viitorul sună bine pentru Bogdan.

„Nu bag mâna în foc dar s-ar putea ca în maxim doi ani să mă însor. Am o prietenă de peste un an iar relaţia merge cum nu se poate mai bine. Anul acesta am licenţa la cele două facultăţi şi voi vedea ce drum voi alege. Deocamdată nu vreau să spun mai mult.

Profil:

Data naşterii: 2 iulie 1988

Starea Civilă: Necăsătorit

Studii: Facultatea de management P. Maior Tg. Mureş, Facultattea EFS Alex. Ioan Cuza, Iaşi

Ce îi place:

Îmi place foarte mult să mă uit la filme şi sunt fascinat de industria cinematografică cu tot ce cuprinde ea. Îmi place sportul in general şi îmi place să îmi petrec timpul cu prietena mea. Îmi place să mă trezesc de dimineaţă, să fac gratar şi să merg la cabană la munte cu prietenii.

Ce nu îi place:

Nu îmi plac şi nu mi-au plăcut niciodată oamenii cu mai multe feţe. Din acelaşi motiv nu-mi plac nici politicienii. Nu-mi plac nici oamenii fără gust şi mai ales cei care se îmbracă cu haine kitch-oase. Nu-mi plac nici neserioşii sau oamenii lipsiţi de profesionalism. 

Întrebări şi răspunsuri:

De ce ai renuntat sa mai joci baschet?

Am ajuns la concluzia că am atins un nivel peste care e greu să progresezi. La club au venit foarte mulţi străini care monopolizau primul 5 iar jucătorii autohtoni, în special, cei tineri, erau neglijaţi sau lipsiţi de şansa de afirmare.

Care ar fi modelul tău de baschetbalist?

Din România, Ghiţă Mureşan. Un sportiv care a plecat de jos şi a ajuns la cel mai înalt nivel, prin foarte multă muncă. Din străinătate, tot Ghiţă Mureşan. N-a uitat de unde a plecat şi chiar dacă nu mai joacă, s-a întors în ţară şi se implică tot mai mult în promovarea baschetului în rândul copiilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite