Târgu-Mureş: Portret - Dragoş Oprică, informaticianul de la Papiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este pasionat de IT, un obişnuit al concursurilor şi olimpiadelor de informatică şi un exemplu de urmat pentru cei din generaţia lui.

Informatica a ajuns să facă parte, mai mult sau mai puţin, din vieţile noastre. Zilnic accesăm site-uri de internet, conversăm cu prieteni sau utilizăm programe de computer menite să ne uşureşe rutina zilnică. Dragoş este un băiat care a făcut din informatică o chestiune de viaţă. „M-am apucat de informatică în clasa a noua, a fost primul an în care am început să studiez această materie. Dirigintele meu, Horaţiu Cristurean, a văzut în mine o dorinţă de a munci şi de a lucra şi a dezvoltat pasiunea mea pentru informatică, el fiind mentorul meu în primii doi ani de liceu. Apoi am început să muncesc singur, să mă informez de pe internet şi din cărţi de specialitate, pentru că eu consider că prin muncă ajungi la performanţe”, spune băiatul.

Şi munca lui a putut fi transpusă în participarea la olimpiade şi concursuri organizate de Ministerul Educaţiei. Evoluţia sa e evidentă. Dacă în clasa a noua, la prima sa olimpiadă, a ajuns la faza judeţeană, anul următor a prins faza naţională, unde a primit o menţiune, iar anul trecut a obţinut o medalie de argint la faza naţională. „Faptul că într-a noua nu am obţinut ce am vrut m-a motivat foarte mult şi m-a determinat să muncesc pentru a-mi atinge ţelul. În total, cred că am participat la în jur de 20 de concursuri şcolare, judeţene, interjudeţene şi naţionale şi aştept olimpiada naţională din acest an pentru a-mi face o idee despre facultatea la care voi ajunge după absolvirea liceului”, afirmă Dragoş.

Deşi e dificil pentru orice elev să menţină un standard atât de ridicat al performanţelor în paralel cu şcoala, elevul de la Papiu se poate lăuda cu rezultate bune la şcoală. „Profesorii mi-au înţeles mereu apropierea faţă de informatică, astfel că m-au menajat întotdeauna în preajma concursurilor, pentru a mă putea pregăti cât mai bine”, recunoaşte băiatul.

Informatica este garanţia viitorului

Întrebat ce înseamnă informatica pentru el, Dragoş recunoaşte că este o artă. „O artă care a reuşit să îmi stârnească o curiozitate şi o dorinţă de dezvoltare pe care sincer nu mi-o pot explica. E ca un izvor care încontinuu îmi alimentează dorinţa de cunoaştere si curiozitatea şi cred că are o foarte bună aplicabilitate în viaţa de zi cu zi”. În mod logic, viitorul băiatului e legat de domeniul IT. El speră să plece în Cluj sau Bucureşti la facultate, dar dacă va obţine o bursă în afara ţării, îşi va încerca norocul acolo. „Îmi doresc să merg la o facultate care să mă ajute să devin software engineer. Mă bazez pe faptul că dacă voi obţine un rezultat foarte bun la olimpiadă voi primi o bursă care îmi va permite să mă descurc din punct de vedere financiar la o universitate din străinătate”, declară Dragoş Oprică.

Profil

Născut

28 august 1992, la Târgu-Mureş

Educaţie
Elev la Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian

Familie
Nu are fraţi sau surori

Ce-i place

„Îmi plac firile pozitive, oamenii care au aşteptări, care cer ceva de la viaţă. Tocmai din acest motiv sunt o fire optimistă, îmi plac locurile vesele, despre care pot spune că îmi inspiră încredere. Îmi place să fac mult sport”.


Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care au totul de-a gata, care cred că nu trebuie să muncească pentru a avea succes sau cei care nu simt nevoia să contribuie la bunul mers al societăţii. Nu-mi plac oamenii care au o gândire pesimistă, care sunt supăraţi tot timpul şi văd mereu partea gală a paharului”.

Întrebări şi răspunsuri

Copiii petrec tot mai mult timp în faţa calculatorului şi fac tot mai puţin sport. Ce poate fi făcut?


D.O.: Eu sunt conştient că informatica poate fi dăunătoare sănătăţii şi încerc să-mi împart timpul în aşa fel încât sportul să nu lipsească din programul meu. Cred că părinţii ar trebui să le impună într-un mod neagresiv sportul copiilor şi să le explice că şi mişcarea e utilă pentru ca ei să rămână sănătoşi şi să poată utiliza calculatorul mai departe în viaţă.

Crezi că viitorul informaticienilor este în ţară sau afară?

D.O.: Consider că şi în ţară încep să se dezvolte tot mai multe firme de IT care promit să aibă rezultate excelente, aşa că eu cred că o parte din viitorii studenţi români vor putea lucra aici, pentru a se dezvolta într-un mediu propice.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite