Târgu-Mureş: Portret- Ştefan Biro a făcut carieră în brokeraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A vrut să facă o facultate şi să meargă pe drumul vieţii la fel ca ceilalţi din generaţia lui. A ales însă drumul mai greu, munca. A făcut însă şcoală în cei 12 ani de activitate având şansa să lucreze cu companii mari internaţionale.

Ştefan Biro s-a născut în Târgu-Mureş şi a copilărit mai mult pe malul apei. „Amintirile mele din copilărie se leagă de râul Mureş pe malul căruia mergeam zilnic fie la pescuit fie la scăldat fie la amândouă. Imi amintesc că îmi dezvoltasem abilitatea de a prinde peştele cu mâna şi nu cred că era senzaţie mai plăcută", povesteşte Ştefan. Viaţa şi-a urmat cursul firesc cu şcoala generală şi apoi liceul. „Liceul l-am făcut la <<Unirea>> la o specializare pe care nu am profesat-o niciodată, Mine, Petrol, Geologie însă cel mai mult îmi plăceau practicile şcolare. În general la fructe mergeam. Au fost clipe frumoase", spune Ştefan.

A vrut să fie pe cont propriu

După liceu a venit inevitabil armata. O armată care pentru Ştefan a fost o adevărată lecţie de viaţă. „Am făcut la genişti la Roman şi apoi la Mangalia pe şantier. A fost şi muncă dar au fost şi satisfacţii", spune Ştefan. Întors acasă la Târgu-Mureş, Ştefan Biro a vrut să meargă la facultate. „Modelul meu era sora mea care era absolventă de I.S. ceea ce aş fi vrut să fac şi eu. Doar că am avut dorinţa ca studiile să mi le plătesc singur. Aşa m-am angajat prima dată în viaţă la o turnătorie de fontă din oraş", spune Ştefan. Munca la turnătorie a fost însă mai epuizantă decât credea. „Eram foarte obosit. Făceam meditaţii după servici şi de multe ori nu înţelegeam nimic. Aproape că adormeam la meditaţii. Atunci m-am gândit că trebuie să fac o schimbare" spune Ştefan. Plecat din turnătorie, în decembrie '89 s-a angajat la o fabrică de prelucrare a laptelui unde încet, încet a fost promovat. „A început să-mi placă ceea ce făceam aşa că în scurt timp am ajuns să mă ocup de partea de import-export, o muncă pe care am îndrăgit-o foarte tare", spune Ştefan. În paralel cu serviciul, Ştefan şi-a deschis şi un mic magazin alimentar împreună cu un prieten.

Dorinţa de mai mult l-a împins înainte

Serviciul şi mica afacere nu l-au satisfăcut total din punct de vedere financiar. Şansa a făcut ca o discuţie cu un prieten foarte bun să-i stârnească interesul pentru o activitate total nouă. „Eram la mare şi m-am întâlnit cu el. Ştiam că era broker şi am stat la o discuţie pe tema asta. Din două fraze mi-a explicat esenţa acestui domeniu şi am luat pe loc decizia de a mă implica şi eu" povesteşte Ştefan. Fiind un domeniu total nou în România, brokerajul l-a motivat pe Ştefan şi l-a propulsat încet şi sigur către o profesie foate captivantă. „Practic nu ai voie să te plictiseşti aici. E o meserie care îţi ocupă tot timpul dar şi satisfacţiile sunt pe măsură iar timp de 12 ani pot spune că am avut ce învăţa.

Data Naşterii: 6 mai 1968 Tg.Mureş

Studii: Liceul Mine Petrol Geologie Unirea

Stare civilă: Căsătorit

Ce-i place: Îmi place foarte mult natura şi drumeţiile, îmi plac animalele, îmi place foarte mult să înot, îmi plac oamenii sinceri şi în general oamenii pozitivi. Acei oameni care emană energie pozitivă şi care te binedispun doar prin simpla lor prezenţă. Nu prea am timp liber dar atunci când prind ocazia îmi place să mi-l petrec împreună cu prietenii.

Ce nu-i place: Sigur, la polul opus nu-mi plac oamenii ipocriţi, mincinoşi, acei oameni care fac orice numai ce trebuie nu. Nu-mi plac oamenii leneşi şi delăsători, cei care visează mult dar fac foarte puţin pentru împlinirea viselor lor. În sfârşit, nu-mi place să-mi pierd puţinul timp liber pe care-l am doar pentru a face pe placul cuiva, doar de complezenţă.

Întrebări şi răspunsuri:

Mai exact cu ce se ocupă un broker de asigurări?

Spre deosebire de un agent de asigurări care lucrează doar pentru o firmă, un broker lucrează cu toate firmele şi oferă clientului cel mai convenabil pachet pentru problema lui. Problemele pe care le abordăm sunt pensia, viitorul copiilor, acumulări de capital, asigurarea veniturilor şi asigurarea bunurilor. Pot să spun că în România zilelor noastre, responsabilitatea vis-a-vis de aceste proble sunt rapid transferate de la stat a individ.

Cum reacţionează publicul din România la propunerile de asigurări?

La început oamenii au fost foarte reticenţi când venea vorba despre asiguri. Cu trecerea anilor, tot mai mulţi oameni realizează că au nevoie de aceste produse financiare. Pot să spun că cele mai solicitate în acest moment sunt produsele de pensii, asigurări facultative de sănătate, asigurări de locuinţe, produse de investiţii şi produse pentru studiile copiilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite