Târgu-Mureş: Portret- Ionel Pui, elevul-scriitor de la Papiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Pui şi cartea sa
Ionel Pui şi cartea sa

Băiatul a scris o carte pe care aşteaptă să o publice şi în prezent se ocupă de o revistă privată dedicată elevilor din Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian.

Ionel Pui este un tânăr special. Elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian din Târgu-Mureş, el impresionează prin realizările sale şi ambiţia cu care îşi duce la capăt proiectele, majoritatea dintre ele măreţe chiar şi pentru un adult. „Privesc lucrurile altfel, am orizonturile larg deschise, iar acest lucru mă determină să nu urmez turma şi să fiu mai tolerant în multe situaţii”, spune acesta.

Chiar dacă pare greu de crezut, într-o lume în care despre generaţia de viitor a României este privită cel puţin sceptic, mai există tineri care citesc şi iubesc să scrie. Ionel e unul dintre ei, ba mai mult, aşa e dintotdeauna şi are şi cum s-o demonstreze. „De mic mi-a plăcut să scriu şi să citesc şi din clasa a doua am început să îmi aştern gândurile pe hârtie. Evident, privind în urmă, mi se pare prostioare textele din trecut, dar e ceva normal”, mărturiseşte băiatul.

Autor al „Petardiadei”

Anul trecut, când încă avea 14 ani, a decis să scrie o carte, intitulată sugestiv, „Petardiada – memoriile unui tânăr terorist”. I-a luat aproape o jumătate de an, dar a finalizat-o. „Scriam în general noaptea, sau după orele de curs. Uneori mă gândeam în pauzele dintre ore cum s-o completez. Este vorba de o profesoară de biologie care îşi teroriza pe nedrept elevii la ore, iar după ce unul dintre ei a primit nota 3 fără să merite, elevii decid să se răzbune. Astfel că într-o seară se organizează toţi, o urmăresc şi aruncă după ea cu petarde, ca să se răzbune”, povesteşte Ionel. În final, băiatul simţea cum e să fii scriitor şi se putea declara mândru de munca lui.

Papiu Underground

De curând, mai mulţi elevi din Papiu, între care şi Ionel, ajutaţi de un profesor de desen, au lansat prima revistă de „caricatură, umor şi lipsă de bun simţ” a şcolii, cum o numeşte băiatul. Papiu Underground prezintă „viaţa” celui mai prestigios Colegiu Naţional din Mureş, văzută din perspectiva elevilor. Profesorii sunt principalele ţinte ale articolelor, iar caricaturile şi poveştile pline de umor din paginile revistei fac deliciul tuturor elevilor. „Nu încercăm să jignim pe nimeni prin această revistă. Este un pamflet scris şi ilustrat cu limbajul oamenilor intelihenţi. Avem încredere că profesorii noştri o vor accepta şi aprecia. Căutăm sponsori pentru a o publica cât mai ieftin, pentru deja are priză la public”, spune Ionel.

Carieră de scriitor?

Ca orice tânăr, micul scriitor se gândeşte la viitorul său. I-ar plăcea să lucreze în medii culte şi, orice-ar fi, la scris nu vrea să renunţe. „Aş vrea să scriu tot timpul, să fiu un scriitor publicat. Mi-ar plăcea să fac carieră în jurnalism sau, de ce nu, să fiu profesor”, declară Ionel Pui.

Profil


Născut
16 mai 1994, la Târgu-Mureş

Activitate
elev, scriitor

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place

„Îmi place să citesc şi să scriu. Normal, îmi place să vizionez filme. Sunt o persoană cu mult simţ al umorului, astfel că îmi plac bancurile bune. Foarte mutl apreciez discuţiile în contradictoriu, indiferent de domeniu. Îmi place să dorm”, spune băiatul.

Ce nu-i place

„Nu suport ipocrizia şi nu-mi plac persoanele care linguşesc. Mă deranjează sistemul local de transport în comun şi mai ales ignoranţa tinerilor din ziua de azi”, mărturiseşte Ionel.

Întrebări şi răspunsuri

Cum percepi tu realitatea liceelor mureşene actuale?


I.P.: Situaţia nu e prea roză. Din câte ştiu, absenteismul e foarte mare peste tot. Noi, la Papiu, suntem norocoşi deoarece avem profesori foarte buni, care ştiu să predea aşa cum trebuie. Comparativ cu alte licee, suntem privilegiaţi şi ştim că ieşim din şcoală cu cartea învăţată.

Cat succes crezi c-ai putea avea ca scriitor în condiţiile în care nu se mai citeşte ca în trecut?

I.P.: Depinde... eu vreau să fiu publicat. Vreau ca lumea să vadă ce am avut de spus De aceea, primordial e să fiu publicat, după care vom vedea cât succes voi avea.


Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: 

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite