Târgu-Mureş Portret: Dr. Magdalena Popa, tratează cauzele bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din medicină generală a ajuns medic de familie iar de aproape zece ani, dr. Magdalena Popa s-a îndrăgostit de homeopatie. 

Doctorul Magdalena Popa este târgumureşeancă de când se ştie. Copilăria a fost una foarte frumoasă în perioada în care familiile mergeau vara la mare şi iarna la munte. Nu poate uita însă vacanţele petrecute la bunici în Craiova. „Erau momente frumoase vara atunci când mergeam la bunici. Cei din Craiova aveau casă, curte, locuri de explorat, adică ce-şi putea dori mai mult un copil", îşi aminteşte doamna doctor.

A vrut să se facă medic de când se ştie

Şcoala generală şi gimnaziul le-a urmat tot în oraşul natal. Prima alegere dificilă a trebuit să o facă în clasa a opta, atunci când a trebuit să aleagă profilul liceului. „Aşa era atunci. În funcţie de ce profil îţi alegeai, mergeai şi mai departe la facultate. Eu am fost întotdeauna atrasă de partea mai umană dar am dat la chimie-biologie. Cumva, lucrurile erau deja stabilite încă de atunci", povesteşte Magdalena Popa. De altfel ambiţia şi-a spus cuvântul în condiţiile în care era cam greu să înveţi. „Am învăţat de multe ori la lampă cu petrol lampant sau alte improvizaţii făcute de tata. Dar munca a dat roade", spune Magdalena. Admiterea la facultate a fost din nou dificilă. „Eram 13 pe un loc, nu mai zic că chiar am fost generaţie de sacrificiu. Dar mie mi-a plăcut medicina şi am luat din primul an, a treisprezecea", spune medicul.

De la medicina de familie la homeopatie

După rezidenţiatul făcut pe medicina generală, Magdalena Popa a ajuns medic de familie. „Personal mi-a fost foarte greu să îmi fac propriul cabinet în condiţiie în care alţii aveau deja liste de pacienţi. Dar mi-am luat inima în dinţi, am mers din uşă în uşă şi m-am prezentat oamenilor. Pot să spun că am fost primită foarte bine", spune medicul. De zece ani încoace, Magdalena Popa a descoperit homeopatia, adică acea parte din medicină care tratează oamenii cu ajutorul tratamentelor care nu conţin niciun ingredient chimic activ."Am descoperit homeopatia atunci când organismul meu a început să facă alergii de la orice. Prima alergie am făcut-o la penicilină. Apoi m-am întâlnit cu un medic şi dintr-o discuţie m-am îndrăgostit de homeopatie", spune Magdalena. De altfel prin homeopatie, pacienţii se tratează ca un tot unitar. „În primă fază, pacientul este chestionat în legătură cu vicii, alimentaţie, mod de viaţă, aspecte psihice, apoi se introduc toate datele într-un aparat numit Electrosomatogramă şi abia apoi se recomandă tratamentul. Pot să spun că noi nu tratăm doar boala ci în primul rând cauzele care au dus la acea boală", conchide doctorul Magdalena Popa.

Profil

Data naşterii: 18 feb. 1970

Stare civilă: Căsătorită

Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş

Ce-i place: Îmi place natura foarte mult, îmi place dansul şi-mi place lectura. Din păcate nu prea mai rămâne timp pentru citit. Îmi place adevărul şi marea dar cel mai mult îmi place atunci când reuşesc să ajut concret oamenii. Îmi place starea de bine care mă cuprinde atunci când reuşesc să ajut pe cineva.

Ce nu-i place: Nu-mi plac mizeriile de la TV. De altfel nu prea mai urmăresc programele româneşti. Sigur, urmăresc cu plăcere un documentar pe Discovery. Nu-mi place lipsa de educaţie care duce implicit la lipsa de cultură, nu-mi place intoleranţa, făţărnicia şi nu-mi place lipsa de siguranţă în care trăim în acest moment.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum e să practici medicina în România?

E interesant. Însă partea cea mai grea o reprezintă tot pacienţii pentru că merg la doctor doar atunci când se simt foarte rău. Aşa s-au învăţat. O vizită la doctor ar trebui să fie ca o vizită la un prieten. Atunci am putea vorbi de medicină preventivă pentru că orice boală se depistează din timp se poate trata mult mai uşor, ieftin, mai puţin dureros şi într-un timp mai scurt.

De ce medicină de familie?

Medicină de familie pentru că îmi plac oamenii. Îmi place să stau de vorbă cu ei, să îi cunosc iar aici pot vorbi cu ei mult mai bine. Un chirurg nu prea are ocazia să vorbească prea mult cu un pacient. Cred că pe medicină de familie trebuie să fii şi un bun psiholog, să asculţi pacienţii pentru ca apoi să poţi să le dai un tratament corespunzător.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite