Târgu-Mureş: Portret- Constantin Lupaescu, sau drumul de la profesia de educator la cea de manager în IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 14 ani de activitate ca profesor de fizică, Constantin a decis să înceapă o nouă viaţă, în cu totul alt domeniu decât cel de bază.

Născut în Bucovina, dar devenit mureşean cu acte în regulă după atâţia ani petrecuţi în oraşul nostru, Constantin Lupaescu a activat timp de 14 ani ca profesor de fizică la Grupul Şcolar Electromureş. „Am lucrat ca profesor până în 2001 şi pot spune că îmi lipseşte foarte mult acea perioadă din viaţa mea. Eram un profesor foarte iubit şi foarte bun, spun asta fără falsă modestie. În momentul în care am ales să activez în domeniul privat nu m-am ghidat după zicala conform căreia în grădina vecinului iarba e mai verde şi poate am greşit făcând asta”, recunoaşte fostul educator. Şi-a dorit să emigreze cu familia în Canada, iar pentru că profesorii nu aveau căutare, a decis să înveţe ceva cu totul nou.

A urmat un curs de IT la Universitatea Petru Maior, iar de 10 ani lucrează în domeniul internet-telecom-networking. „A fost o tranziţie importantă pentru mine, găsind un domeniu cu totul şi cu totul nou de activitate, dar de trei ani sunt manager în cadrul companiei în care lucrez. Am avantajul de a fi un tip solar, apropiat de oameni, dar cu o experienţă bogată în tehnică”, spune Constantin.

Crede în respectarea mediului

Fiind ecologist, specialistul în IT consideră că ecologia înseamnă mai mult decât curăţenia şi protecţia mediului. „E foarte important să construim o industrie care să protejeze mediul sau care să îl afecteze cât mai puţin. Planeta asta nu e a noastră, ci este împrumutată de la copiii noştri. Cred că avem datoria sfantă de a prezerva planeta pe care trăim”, declară Constantin.

Interferenţe Mureşene


În paralel cu activitatea în IT, domnul Lupaescu este implicat în proiecte culturale non-profit. Unul dintre acestea este Interferenţe Mureşene (www.interferentemuresene.wordpress.com n.r.), prin intermediul căruia vor fi realizate conferinţe, în care oricine doreşte, fie el student, elev, profesor, medic, intelectual sau simplu muncitor, să poată să ia contact direct cu personalităţi din diferite domenii. În plus, fiind pasionat de estetică, el scrie o carte despre teoria umorului, legată de estetică. „Încerc să găsesc un răspuns la întrebarea „de ce râdem?”, pentru că este într-adevăr o chestiune foarte interesantă. În plus, cartea va fi îmbogăţită cu o culegere de bancuri”, mărturiseşte Constantin.

Va reveni în educaţie

Chiar dacă a părăsit sistemul de învăţământ în urmă cu mulţi ani, visul lui rămâne acela de a se întoarce la catedră. „Din toamnă voi urma cursurile unui doctorat în fizică la Cluj şi vreau foarte mult să revin în învăţământ. Sunt de părere că pentru a face carieră într-un domeniu, trebuie studiat domeniul de bază până la capăt”, afirmă Constantin Lupaescu.

Profil

Născut

13 mai 1962, la Cacica, judeţul Suceava

Educaţie
Curs portuniversitar de management la UPM

Activitate
Manager

Familie
Doi copii

Ce-i place
„Iubesc oamenii şi acest lucru se simte în relaţiile pe care le impun în activitatea mea. Din acest motiv îmi este uşor să-mi asum calitatea de lider. Mai mult, consider că orice afacere se face cu oameni şi pentru oameni. Cred că pentru bunul mers al oricărei afaceri este esenţială grija faţă de angajaţi, în egală măsură cu grija pentru client”, spune Constantin.

Ce nu-i place
„Cred că oamenii politici din România ar trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate. Este păcat să vină Europa să ne spună ce trebuie să facem...”, afirmă domnul Lupaescu.

Întrebări şi răspunsuri

Care e principala diferenţă dintre profesorie şi lucrul în domeniul privat?


C.L.: Sunt diferenţe foarte mari între cele două tipuri de activitate. În primul rând, mă simţeam foarte bine la ore, lucru care nu se întâmplă multora. Simţeam că sunt respectat de elevi şi îmi lipseşte asta. Aici am observat că mă lupt mai degrabă cu superiorii, de exemplu pentru a implementa unele servicii, decât să mă lupt cu subalternii, concurenţa sau clienţii mei.

Cât de important e omul în ecologie?

C.L.: Ecologia ne învaţă că trebuie să avem grijă de om. Trebuie să avem grijă de omul din prezent, fără a-l neglija pe cel din viitor.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite