Târgu-Mureş: Portret-Simonfi Istvan visează la o carieră în tenisul de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul practică tenisul de trei ani, timp în care a învăţat să dea totul pe terenul de zgură pentru a avea rezultate pe măsura ambiţiei sale. Deşi îi plăcea sportul de mic, lui Istvan nu i-a surâs altceva decât tenisul. S-a apucat relativ târziu de sportul lorzilor, motivându-şi decizia cu kilogramele în plus.

În urmă cu 3 ani m-am apucat de tenis, deoarece eram un pic mai grăsuţ. Tenisul m-a ajutat să mă dezvolt armonios şi să am o siluetă de inviduat. Szilagyi Geza e primul meu antrenor, m-a ajutat foarte mult pe toate planurile, iar lui îi datorez foarte mult. El mi-a indus plăcerea de a juca şi pasiunea pentru tenis”, recunoaşte băiatul. Deşi prima dată când a pus mâna pe o rachetă de tenis a avut emoţii, cu timpul, s-a obişnuit şi a devenit un obişnuit al terenurilor pe zgură din Târgu-Mureş. „Am văzut că trebuie să dai absolut tot ce ai în tine în timpul joculuişi mi-a plăcut faptul ăsta. Mereu am fost ambiţios şi de aceea am considerat că tenisul mi s-a potrivit. Mi-a tremurat mâna prima dată când am ţinut racheta, dar apoi am devenit încrezător, ajutat fiind şi de antrenor. Nu îmi pot imagina un alt sport pentru mine”, afirmă Istvan.

Locul trei la Zilele Târgumureşene

Antrenamentele săptămânale de tenis i-au dat încredere şi l-au determinat să participe la prima competiţie de tenis din carieră. În 2009, la ediţia precedentă a Zilelor Târgumureşene, unde a obţinut medalia de bronz. „Am avut emoţii foarte mari, dar am reuşit să trec peste. M-am autodepăşit. Îmi place să joc pe zgură, iar faptul că meciurile s-au disputat pe acestă suprafaţă m-a ajutat enorm. Îl admir pe Rafa Nadal pentru jocul său în forţă şi pentru ambiţia uriaşă de care dă dovadă, astfel că încerc de fiecare dată să îl urmez. Poate de aceea mi-am dezvoltat forehand-ul şi serviciul în forţă”, spune tenismanul. Susţinut de părinţi şi de apropiaţi, Istvan speră să facă din tenis o carieră. Oricum, şcoala contează foarte mult pentru el, conştient fiind că o alternativă profesională este esenţială în viaţa unui sportiv.

Nu renunţă la rachetă

Absolvent al Liceului Teoretic Bolyai Farkas, băiatul îşi doreşte să devină student al Universităţii Petru Maior, la facultatea de Finanţe-Bănci. Totuşi, tenisul ocupă un loc important în viaţa lui şi, spune el, acest lucru nu se va schimba niciodată. „Aş vrea să particip la mai multe concursuri, dar asta pot realiza numai prin muncă şi eforturi susţinute. Am noroc cu părinţii mei şi antrenorul, care mi-au fost alături mereu şi m-au încurajat să îmi dezvolt pasiunea pentru acest minunat sport. Chiar dacă viaţa îmi va oferi noi şi noi opţiuni, la tenis nu voi renunţa nicicând. Sincer, şi la bătrâneţe mă văd cu racheta în mână, pe un teren de zgură”, declară Simonfi Istvan.

Profil

Născut

7 iulie 1991, la Târgu-Mureş

Activitate
Elev, tenisman

Studii
Liceul Teoretic Bolyai Farkas

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Îmi place fotbalul foarte mult, să ies cu prietenii în oraş si să mă distrez alături de ei. Îmi place să înot, atât la mare, cât şi la complexul Weekend. Apreciez sinceritatea la oameni, consider că e cea mai importantă calitate. Îmi plac, de asemenea, oamenii înţelegători”, spune băiatul.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să mă prefac că sunt altceva decât sunt de fapt, nu e stilul meu. Nu îmi plac oamenii aroganţi sau cei care îi privesc pe alţii de sus. Nu îmi place că nu se acordă destulă atenţie sportului mureşean”, recunoaşte Istvan.
 
Întrebări şi răspunsuri

Care sunt principalele investiţii necesare pentru a juca tenis?

S.I.: Păi în primul rând trebuie plătite orele de antrenament şi antrenorul. Nu trebuie să uităm rachetele de tenis, care costă, în funcţie de calitatea acestora, foarte mult. De exemplu, o rachetă de tenis bună costă de la 700 de lei în sus.

Care ar fi sansele unui tânar să practice tenisul de performanţă?

S.I.: Şanse există destule, pentru că apar din ce în ce mai multe şcoli. Sunt foarte mulţi tineri capabili să ajungă la un nivel înalt şi ei au reprezentat bine oraşul la competiţii. Şanse există dacă este ambiţie şi prevăd un viitor frumos tenisului mureşean.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite