Târgu-Mureş: Portret-Marius Huza e implicat în binele comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul a studiat publicitatea, e implicat în diverse proiecte sociale şi îşi propune să promoveze filmele experimentale.

Marius a decis să îşi părăsească oraşul natal după terminarea liceului, deoarece îşi dorea să intre în contact cu elemente care nu îi erau la îndemână în Târgu-Mureş. I-a plăcut dintotdeauna noul şi a încercat mereu să aducă prospeţime universului său. „Am plecat din Târgu-Mureş deoarece am decis să încerc să schimb ceva în viaţa mea. Nu mi-a fost uşor să mă acomodez, dar în final am reuşit să îmi creez o nouă existenţă departe de casă. Studiind, am înţeles cum funcţionează o companie şi resorturile economice ale unei afaceri. Am studiat apoi publicitatea pentru a-mi crea un portofoliu şi am ajuns la concluzia că nu vreau să promovez nişte produse, ci să ajut oamenii prin intermediul unor proiecte sociale”, spune tânărul.

Servicii pentru comunitate

De anul trecut, mureşeanul a intrat în rândurile Asociaţiei Komunitas, din Bucureşti, o organizaţie non-gurevnamentală care în trecut a implementat un proiect de cinema mobil în zonele defavorizate din judeţul Mureş, prin intermediul căruia localnicii aveau posibilitatea de a urmări filme la care nu aveau acces din cauza situaţiei financiare precare. În prezent, Marius lucrează la un proiect de educaţie non formală în cadrul căruia elevii vor fi iniţiaţi în street art şi intervenţii urbane. În cadrul proiectului, copiii vor realiza filme despre antropologia oraşului lor.

Şi pentru a-şi îndeplini ţelul de a ajuta comunitatea, tânărul a lansat o acţiune de reabilitare a unui parc din cartierul bucureştean Ferentari, unul dintre cele mai rău-famate cartiere din capitală. „Vom reamenaja, alături de persoane din cartier, un parc aflat într-o stare avansată de degradare. Vom face un teren de fotbal şi vom crea spaţii de socializare alcătuite din bănci şi mese acoperite. Am ales acel loc deoarece oamenii de acolo sunt neglijaţi de autorităţi, comparativ cu cei din alte cartiere”, spune Marius.

Blog cu filme experimentale

Fiind pasionat de filme şi în special de cele de scurt metraj, mureşeanul le va permite tuturor celor care îi împărtăşesc hobby-ul să îşi demonstreze calităţile. Alături de nişte prieteni va lansa un site pe care oricine îşi va putea posta creaţiile cineatice experimentale. „Chiar în aceste zile am început filmările unei producţii personale, alături de un prieten din Târgu-Mureş şi în următoarele două luni voi finaliza filmul respectiv. Nu pot oferi mai multe detalii momentan, cert e că va fi postat pe site-ul pe care îl vom crea. În ceea ce mă priveşte, scopul „artei” mele este să ia atitudine şi să sancţioneze problemele sociale din Târgu-Mureş şi România”, declară Marius Huza.

Profil

Născut
6 februarie 1987, la Târgu-Mureş

Activitate
Coordonator de proiecte

Educaţie
ASE Bucureşti – Relaţii economice internaţionale
Masterand la SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative) – Brand Management şi Comunicare Corporatistă

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Îmi plac protestele sociale şi îmi place fotbalul, sunt un suporter al Rapidului. Îmi plac excursiile low-cost şi călătoriile realizate independent. Apreciez oamenii simpli, naturali şi sinceri. Îmi plac scurtmetrajele şi filmele underground, în special cele nordice”

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care aleargă după bani şi putere, devenind astfel nişte mici dictatori. Nu îmi place modul în care e realizat managementul României. Nu suport blazarea. Aş prefera ca oamenii să folosească bicicletele în detrimentul maşinilor”

Întrebări şi răspunsuri


Ce ai schimba la Târgu-Mureş?

M.H.: Aş schimba mentalitatea oamenilor. Ar trebui să existe mai multă iniţiativă în toate domeniile, iar oraşul să fie mai viu. Lipsesc evenimentele socio-culturale contemporane. Aş vrea o societate civilă mureşeană mai activă.

E Valea Rece un Ferentari al Târgu-Mureşului?
M.H.: Ferentariul e o zonă segregată, există un stigmat social al zonei, deşi face parte din oraş. Acelaşi lucru şi în cazul Văii Reci. Da, doar că Primăria a conştientizat mai bine problemele celor de acolo, spre deosebire de situaţia din Ferentari. Nu e propagandă politică, ci o stare de fapt.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite