Târgu-Mureş:Portret-Kiss István trăieşte pentru baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul este preşedintele clubului BC Sirius şi speră ca în câţiva ani să fie inaugurată „podoaba” bazelor sportive din judeţ.

Dacă îl întrebi pe domnul Kiss István cum arată o zi de-a sa, răspunsul este „baschet, baschet, baschet”, deoarece sportul atât de iubit pe plaiurile mureşene i-a captivat existenţa încă de când era mic.

În timpul liceului, la Bolyai, practic fiecare clasă avea o echipă de baschet. Era tot ce se discuta, aşadar a fost normal să mă îndrăgostesc de acest sport”, spune domnul Kiss. Chiar dacă în 1990 a fost desfiinţată Asociaţia Judeţeană de Baschet, Mureşul nu şi-a pierdut pasiunea, iar echipe precum Herlitz Mobex sau, mai nou, BC Mureş, au atras din nou localnicii către acest sport. Iar fetele lui István au început să practice baschetul în cadrul clubului BC Mureş.

Deoarece BC Mureşul era axat mai mult pe baschetul masculin, alături de câţiva părinţi am decis să ne înfiinţăm propriul club. Astfel s-a născut BC Sirius, în 2007. Am realizat o echipă de senioare, înscrisă în divizia B şi formată din sportive importante pe plan local sau studente, însă acestea nu au putut face faţă, astfel că am hotărât să ajungem în timp la o formaţie de seniuoare şi să creştem tinere talente locale de mici, în propria pepinieră”, mărturiseşte bărbatul. În scurta existenţă a clubului, Sirius a obţinut performanţe meritorii an de an la campionatul naţional de junioare, dar a şi participat la competiţii internaţionale. În plus, anual este organizată Cupa Sirius, cu o participare atât naţională, cât şi de afară. „Avem în componenţă cinci grupe de vârstă, un total de 60-70 de copii înscrişi în club. Când văd cât de mult le place copiilor baschetul şi cât de mult suflet depun în tot ceea ce fac la antrenamente şi la meciuri, simt că orice sacrificiu merită făcut. Le mulţumesc părinţilor, care au fost mereu alături de noi şi au susţinut, practic, financiar clubul”, spune preşedintele clubului.

Bază sportivă lângă Sapientia

Neavând o sală proprie şi existând multe grupe de copii, s-a ajuns la concluzia necesităţii unei baze sportive a clubului. Care va deveni realitate în următorii ani. „Proiectul va include o sală mare, cu 1700 de locuri în tribune şi dotată cu locuri de cazare, o sală mai mică, cu 400 de locuri în tribune, iar în exterior terenuri de baschet, mini-fotbal, tenis şi o pistă de atletism. Baza va fi construită pe un teren aparţinând Universităţii Sapientia şi va costa în jur de 15 milioane de euro. căutăm finanţare şi orice sponsor interesat e binevenit. Sperăm să devenim echipa fanion a baschetului feminin mureşean”, declară Kiss István.

Profil
Născut

30 octombrie 1963, la Târgu-Mureş

Activitate
Preşedinte al Baschet Club Sirius Târgu-Mureş

Educaţie
Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara

Familie
Căsătorit, trei copii

Ce-i place
„Baschetul e viaţa mea. Nu am timp de prea multe, nici chiar să citesc cărţi, pentru că baschetul îmi ocupă cea mai mare parte din timp. Îmi plac jocurile Lego cu fiul meu, care mă înnebuneşte cu ele”

Ce nu-i place

„Nu-mi place faptul că unii încep o activitate şi se lasă foarte uşor de ea. Nu-mi place când suntem duşi de val în loc să ne canalizăm forţele către un scop pozitiv şi pe care să îl ducem la capăt”

Întrebări şi răspunsuri


Aveţi o echipă de baschet preferată?
K.I.: Îmi place BC Mureş, normal, cu care colaborăm foarte bine şi sunt un fan al Dream Team-ului american. Am clădit o prietenie foarte frumoasă cu un alt club particular din Ungaria, Gödöllői Kosársuli. Atât noi, preşedinţii, cât şi jucătoarele am devenit prieteni de-a lungul timpului.

Ce părere aveţi despre dezvoltarea sportului mureşean?
K.I.: Mă bucură foarte mult să văd un progres al cluburilor non-bugetare, e un lucru lăudabil. Mi-ar plăcea să văd o mai mare implicare a instituţiilor statului sau a societăţilor comerciale mari în susţinerea sportului mureşean.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite