Târgu-Mureş: Piaţa imobiliară nu dă semne de ieşire din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară din Târgu-Mureş a îngheţat de câteva luni şi nici nu dă semne de redresare. Singurele locuinţe care mai au căutare sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, dar nici acestea nu se vând ca pâinea caldă.

„Locuinţele  cu preţuri sub 30-40.000 de euro încă se mai caută. Este vorba despre  apartamente ieftine pentru care cumpărătorii primesc uşor credit prin programul Prima Casă“, spune Biro Robert, director la Agenţia Imobiliară Heron.

Experţii imobiliari susţin că, în acest moment, piaţa este împărţită în două: cei care vând pentru că sunt nevoiţi din diverse motive şi cei care ţin la preţ. „Noi deja nu mai lucrăm cu cei care ţin la preţ pentru că este foarte greu să vinzi ceva fără să  poţi negocia preţul. Lucrăm, în schimb, cu cei care întradevăr vor să vândă şi care înţeleg că fac mai multe anul acesta cu 44.000 de euro decât făceau anul trecut cu 55.000“, mai spune Biro Robert.

Conform experţilor imobiliari, preţurile caselor şi apartamentelor nu au scăzut foarte mult în ultimii ani. Astfel, în Târgu-Mureş, un apartament cu două camere poate să coste până la 48.000 de euro în funcţie de zonă, iar cele cu trei şi patru camere variază între 45 şi 55.000 de euro.

Nici terenurile nu de mai vând

Vânzătorii ţin foarte mult şi la preţul terenurilor. Metrul pătrat costă între 15 şi 35 de euro. „Terenurile se vând numai pe parcele mici. Nimeni nu vrea să vândă un teren foarte mare pentru eventuali investitori. În schimb, nici cumpărătorii nu mai cumpără decât în zonele unde există deja utilităţi“, mai spune Biro Robert.

Faptul că piaţa stagnează afectează foarte tare agenţiile imobiliare. O lovitură puternică ar putea veni în luna iunie când se preconizează că vor intra în vigoare certificatele termice pentru apartamente, fără de care nu se vor putea efectua tranzacţiile imobiliare. „Obţinerea unui astfel de certificat va fi foarte greoaie. Ori până când cineva îşi va scoate un astfel de certificat, cumpărătorul poate alege un alt apartament“, explică Biro Ştefan.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite