Târgu-Mureş: Petru Bogdan le-a dus friptura soţilor Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 54 de ani din care trei sferturi şi i-a petrecut în restaurant. După revoluţie s-a săturat de controale, impozite sau şpăgi. A vândut tot şi s-a făcut instructor autopentru a-i învăţat pe tineri să conducă

Nu se face remarcat prin nimic şi pare un tip ca oricare altul. Tinerii îl caută pentru darul pe care îl are: acela de a-i învăţa bine şi repede cum să conducă un autovehicol. Noi l-am căutat pentru poveştile pe care din când în când le scoate la iveală.

Petru Bogdan a copilărit în satul său natal, Solovăstru. A crescut aşa cum creşteau copiii pe atunci.Din entuziasm. A terminat şcoala generală şi a avut curajul să se îndrepte către economie într-o perioadă în care toţi alegeau să înveţe o meserie. " La noi în familie nu erau bani însă maică-mea spunea mereu că şcoala e şcoală şi nu e pierdere de timp. Am făcut o postliceală economică pentru că nu aveam bani să merg la liceu. Liceul economic l-am făcut ceva mai târziu", spune mureşeanul.

A lucrat de timpuriu în restaurant

După postliceală s-a angajat ospătar la restaurantul vegetarian din Târgu-Mureş unde a lucrat mult timp. Cei mai frumoşi ani pentru Petru Bogdan au fost anii 70. În acea perioadă, Petru Bogdan l-a servit pe Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste. "Soţii Ceauşescu veneau foarte des la vânătoare în judeţul Mureş pentru că la noi era vânat. Eu l-am cunoscut ca un om cumsecade. Poate nu mă credeţi dar chiar era un om foarte bun. Nevastă-sa era mai rea. Avea o sută de mii de pretenţii şi de fapt era o proastă şi o incultă. Foarte multe frustrări şi complexe avea Elena Ceauşescu. Nicolae era invers. Aşezat, aproape modest, nu prea îi plăcea carnea de porc. Mânca foarte bine muşchi de vită sau carnea de vânat de căprioară, fazan sau alte păsări. Nici de băut nu prea bea. Singurul vin pe care îl bea era vinul de Jidvei. Avea 5-6 sticluţe mici de vin din care rar îşi turna în pahar câte puţin" îşi aminteşte Petru.

Din sala de mese, la pedalele de rezervă

Anii lungi şi mulţi petrecuţi în restaurant l-au determinat pe Petru să îşi dorească un restaurant numai al lui. "Imediat după revoluţie am cumpărat un restaurant. Dacă mă crezi, singurele amintiri pe care le mai am de acolo sunt celel legate de controale, taxe, impozite sau şpăgi aşa că m-am plictist repede. Am vândut tot şi m-am dus acasă", spune Petre Bogdan. De plictisit, s-a plictisit şi acasă după cum a recunoscut, aşa că trebuia să îşi găsească ceva de făcut. "Aveam un prieten poliţist la circulaţie şi el mi-a sugerat să mă fac instructor auto. Asta am şi făcut. Ştii cum e: odată ce îţi place ceva rămâi cu el. Din 1986 sunt instructor auto şi de atunci am cam 60 de elevi pe an" spune Petrică Bogdan.

Data naşterii: 20.09.1956

Stare civilă: căsătorit, 2 copii

Studii: Liceul Economic Tg. Mureş

Ce-i place:

Îmi plac copiii cu care lucru. Dacă nu-mi plăceau, nu mai eram instructor. Îmi place să citesc. Am acasă cam 1500 de cărţi citite. Unele chiar de mai multe ori. Acuma mai cumpăr câte una cu ziarul. Îmi place să pescuiesc şi să vâne şi sunt şi una şi alta de 24 de ani. Prefer pescuitul în Deltă pentru că liniştea aia nu o găseşti nicăieri.

Ce nu-i place:

Nu am neplăceri neobişnuite. Nu-mi place minciuna, făţărnicia şi indisciplina. Nu-mi place lipsa bunului simţ. Dacă cei orbi sau ciungi sau care nu au auz au handicap că le lipseşte acest simţ, lipsa bunului simţ este cel mai mare handicap. Nu în ultimul rand, nu-mi place traficul din România. Şi nu-mi place poate că tocmai din motivele menţionate anterior.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite