Târgu-Mureş: Pacienţii îşi vor banii înapoi pe dispozitivele cumpărate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele pe care le cer în instanţă sunt de ordinul zecilor de mii. Mureşeanca Niculina Vintilescu are de recuperat 3.600 de lei, bani plătiţi pentru un cateter necesar surorii sale care a şi murit după operaţie.

Tot mai mulţi pacienţi care şi-au plătit din buzunar dispozitivele medicale necesare pentru anumite intervenţii chirurgicale la spitalele din Târgu-Mureş cer acum în instanţă recuperarea banilor. Dosarele se adună pe masa judecătorilor, iar sumele pe care pacienţii le au de recuperat sunt de ordinul zecilor de mii de lei. Printre aceştia se află şi Niculina Vintilescu, o pensionară  din oraş, care a dat în judecată Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.  

Cu banii daţi şi cu sora în mormânt

 Niculina Vintilescu şi-a internat, anul trecut, sora grav bolnavă la Clinica de Cardiologie a SCJU. „La un moment dat, dr. Benedek Imre (n.r. şeful clinicii) mi-a spus că are nevoie de un cateter. Eu n-aveam de unde şti dacă acel cateter exista sau nu în spital, dar dr. Benedek Imre mi-a spus să mă duc şi să-l cumpăr. Nu mi-a spus de unde, mi-a zis să mă descurc. Mi-a scris pe o hârtiuţă numele aparatului, iar asistenta mi-a spus unde să merg şi unde găsesc acel aparat. Am împrumutat 3.654 de lei, cât a costat cateterul, şi l-am cumpărat", spune femeia.

După ce a fost operată, sora sa a mai rămas internată o săptămână în spital, însă a doua zi după externare a decedat. Bazându-se pe spusele dr. Benedek, cum că ar urma să-şi recupereze banii pentru cateterul achiziţionat, femeia s-a adresat Casei Judeţene de Asigurări şi Sănătate. „Când m-am dus la CJAS cu factura mi-au spus că nu trebuia să cumpăr acel cateter, deoarece clinica doctorului Benedek primise fonduri", spune femeia.

Spitalul are acoperire

Vâzând că nu e chip să-şi primească banii înapoi, mureşeanca a intentat proces spitalului şi e decisă să meargă până la CEDO dacă situaţia nu se rezolvă. Potrivit conducerii SCJU, reclamanta nu îşi poate primi banii înapoi, deoarerce nu a avut acordul scris al şefului clinicii şi al managerului spitalului pentru achiziţionarea dispozitivului. „Emiterea avizului pentru achiziţionarea dispozitivului a fost ulterioară achiziţiei acestuia şi nu a fost însoţită de documentaţia necesară. Emiterea unui astfel de aviz este nelegală şi ar fi putut angaja răspunderea persoanelor care l-ar fi emis", a precizat Lavinia Cosma, purtător de cuvânt al SCJU.

Dosarul se află pe rol la Judecătoria Târgu-Mureş, iar un nou termen a fost fixat pentru 6 octombrie.

Procese pe rol

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş a pierdut deja două astfel de procese, iar alte două sunt pe rol. Într-unul dintre dosare suma cerută este de 26.965 de lei. Casa de Asigurări de Sănătate Mureş a pierdut şi ea două astfel de procese, iar alte două sunt încă pe rol. Suma pe care trebuie s-o restituie pacienţilor este de 16.912 de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite