Târgu-Mureş: Pacienţi ignoraţi de sistemul sanitar românesc, trataţi cu succes de medicii mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiile în premieră realizate vineri de medicii mureşeni reprezintă un succes. Pacienţii au ajuns la medicii mureşeni după lungi perioade de suferinţă, în care alţi medici din ţară nu le-au dat un diagnostic clar .

Cei doi pacienţi operaţi vineri la coloana vertebrală de către o echipă de chirurgi de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş alături de profesorul James Wilson MacDonald din Marea Britanie se simt bine, unul din ei pregătindu-se astăzi de externare. Paceinţii au simţit însă pe pielea lor dificultăţile sistemului sanitar românesc.

Poveşti cu final fericit

Silviu Bunea de 31 de ani din Târnăveni a fost diagnosticat acum cinci luni cu o tumoră la una dintre vertebre. Au urmat analize peste analize, medicii trimiţându-l iniţial la Cluj pentru o intervenţie chirurgicală. Acolo însă s-au lovit de greutăţile sistemului sanitar românesc, în sensul că operaţia a fost amânată de mai multe ori din lipsă de fonduri. Acum o lună tânărul a aflat că medicii de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SCJU efectuează astfel de operaţii.

Tehnica folosită în cazul său a fost una în premieră, pentru că intervenţia a fost minim invazivă, iar tânărul poate începe recuperarea la 48 de ore de după operaţie. Cel de-al doilea caz operat era un bărbat de 57 de ani din Hunedoara. Acesta a fost diagnosticat cu hernie de disc la spitalele din Hunedoara şi Petroşani, iar când a ajuns la Târgu-Mureş medicii au constat că omul are o afecţiune la coloana vertebrală.

Operaţii în premieră


Cele două operaţii, una de vertebroplastie şi cealaltă de spondilolisteză reprezintă premiere pentru medicii mureşeni prin tehnica aboradată şi prin instrumentarul de specialitate folosit. În cazul vertebroplastiei de exemplu, medicii au folosit un ciment special pe care l-au injectat în corpul vertebral, realizând astfel reconstrucţia acestuia. În cazul spondilolistezei s-au folosit nişte şuruburi speciale şi nişte tije din titan pentru susţinerea vertebrelor afectate.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite