Târgu-Mureş: Dan Câmpean surprinde viaţa în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de fotografie de mulţi ani, Dan reuşeşte să surprindă naturaleţea şi frumuseţea în fiecare imagine. De curând este şi licenţiat în fotografie la Şcoala de Arte din Târgu-Mureş.

Dan este pasionat încă de mic copil de tot ce înseamnă artă. „Am început în urmă cu câţiva ani buni să lucrez în photoshop, un program în care se editează poze. Cu timpul a început să mă atragă fotografia şi arta de a surprinde lucruri minunate în imagini. Fotografia reprezintă pentru mine un mod de a exprima gânduri, opinii şi trăiri. Îmi place mult să surprind naturaleţea din spatele editării imaginii. Am participat si la concursuri de fotografii. Astfel, am câstigat două locuri I, la două concursuri naţionale, în valoare de 2.000 de lei fiecare, bani cu care am început să investesc în obiective şi alte accesorii. Am mai câştigat şi un sejur de două persoane la Paris la un concurs pe tema «Cupluri», aparţinând postului de televiziune PRO TV“, spune Dan.
Pentru a face fotografii profesionale trebuie făcute şi investiţii pe măsură în obiective, aparat, bliţuri şi alte accesorii. „Deşi am încercat să evit partea comercială, de curând am început să ofer şi servicii pentru nunţi, botezuri şi alte aniversări”, mai spune acesta. 

Arta de a fotografia

Fotograful mureşean este de părere că reuşita în acest domeniu este asigurată în mare parte de talentul fotografului. „Mă refer aici la un ochi format pentru că trebuie să surprinzi unghiuri care avantajează, maschează şi evidenţiază emoţia, bucuria, calităţile şi frumuseţea cu care Dumnezeu a înzestrat fiecare persoană. Restul este aparatura şi condiţiile de fotografiere“, mărturiseşte Dan.
Cât despre criteriile pe care un profesionist trebuie să le îndeplinească pentru a atinge perfecţiunea, acesta spune că trebuie să existe un simţ neobişnuit de percepere a unghiurilor şi o bună cunoaştere a regulilor de compoziţie.
„Spre exemplu, o anumită poziţie a corpului uman semnifică ceva. În cazul unui portret, poziţionarea subiectului spre stângă sau spre dreapta poate însemna că se priveşte cu optimism spre viitor sau, dimpotrivă, cu un sentiment de regret şi pesimism înspre trecut“, spune tânărul.

Îşi expune lucrările pe site

Încă de anul trecut, Dan a început să îşi expună lucrările pe site, pentru care lumea să poată vedea o altă perspectivă asupra fotografiilor.
„Site-ul se numeşte dcfoto.ro şi am încercat să postez doar poze cât mai recente pentru că stilul meu s-a schimbat sesizabil în ultima perioadă. Dacă înainte făceam poze de amator, alergând după pisici şi flori, acum îmi iau munca foarte în serios. Tocmai de aceea am ales şi să urmez cursuri la Şcoala de Arte şi, fiind licenţiat în fotografie, stilul meu a devenit unul nonconformist“, încheie fotograful.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este obiectivul pe care îţi doreşti să îl ating?
D.C.: Mă gândesc serios ca în câţiva ani să îmi deschid propria afacere foto. Urmăresc ca prin aceasta să ies cu mult din tipar, să aduc în prim plan lucruri şi idei originale pentru ca lumea să fie mulţumită. Mi-aş dori foarte mult să evit, pe cât posibil,  pozele comerciale.
Care sunt fotografii renumiţi pe care îi apreciezi?
D.C.: Sunt mulţi fotografi care au arătat lumii un real talent prin imaginile lor. Doresc totuşi să îl amintesc pe unul dintre întemeietorii fotografiei, Ansel Adams, din cărţile căruia am avut multe de învăţat. Un alt model care reprezintă o adevărată inspiraţie pentru mine la acest moment este Edward Aninaru.
 
Ce-i place: „Îmi place tot ceea ce înseamnă nou, fie că e vorba de experienţe sau locuri. Apreciez sinceritatea şi onestitatea. Îmi place să joc fotbal şi biliard cu prietenii. Nu aş refuza sub nici o formă o porţie de caşcaval pané. Îmi place aventura. Ceea ce îmi place cel mai mult la români este faptul că sunt buni la toate“.

Ce nu-i place:
„Nu suport salata de mare. Nu îmi place minciuna. Nu îmi plac oamenii lipsiţi de spontaneitate şi o mică doză de nebunie şi culoare în viaţa lor. Singura carte care nu mi-a plăcut niciodată a fost «Enigma Otiliei», în rest pot spune că îmi face plăcere să citesc orice. Nu mi-aş dori vreodată să mă mut în sudul ţării pentru că oamenii de acolo sunt mai tot timpul agitaţi iar eu sunt o fire calmă“.

Profil:
Născut. 18 mai 1988, Târgu-Mureş.
Studii. Universitatea „Petru Maior“, Informatică.
Familie. Necăsătorit.

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite