Târgu-Mureş: Obligaţi să trăiască în sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăierea a 15% din pensii îi va condamna la sărăcie lucie pe mureşenii cu venituri mici. Cei 18.000 de pensionari din judeţ care primesc lunar pensia socială se îngrozesc la gândul că nu vor mai avea cu ce să supravieţuiască.

Dacă cei peste 100 de vârstnici norocoşi, care au pensii de lux de peste 6.500 lei nu îşi fac prea multe griji, cei aproximativ 18.000 de mureşeni cu pensie de 350 de lei îşi plâng de milă.

Trăieşte cu 350 de lei

Tanti Ilona Kardus are 79 de ani şi o pensie de 350 de lei, primită după 15 ani de muncă. Femeia a răbdat greutăţi toată viaţa şi a sperat că măcar la bătrâneţe să o poată duce mai bine. „Aveam 13 ani când au început luptele din cel de-al Doilea Război Mondial. Ţin minte că ne adăpostisem două săptămâni sub pământ. A fost greu, dar am sperat mereu că va fi mai bine. După ce m-am căsătorit, am stat la ţară şi n-am putut lucra pentru că soţul era mereu detaşat cu serviciul şi eu îl urmam. Din 1977 m-am angajat ca femeie de serviciu şi am lucrat 15 ani, iar apoi m-am pensionat", spune bătrâna.

Cei 15 ani lucraţi în mizerie au lăsat urme adânci. „M-am îmbolnăvit de astm, sunt alergică la praf şi am şi cataractă. Lunar dau cam 50 de lei pe medicamente, adică aproape un sfert din pensie. La asta se adaugă întreţinerea, care a fost astă iarnă 80 de lei, iar acum e cam 45 de lei. Restul banilor îi dau pe mâncare. Oricum, prima dată plătesc întreţinerea, mai bine nu mănânc decât să am restanţă", spune bătrâna. Acum, după ce-a aflat că ar putea rămâne fără 15% din puţinii bani pe care îi primeşte, bătrâna nu mai ştie ce să facă. „Dacă îmi ia 15% din pensie, cum mă descurc? Pentru că pot să mă îmbolnăvesc de alte boli, că am totuşi 79 de ani. Ce voi face? Nu-i corect pentru că nu e tot una să îşi taie dintr-o pensie de 20 de milioane sau din una de trei milioane şi jumătate. Să le fie ruşine!", spune supărată bătrâna.

Bolnavă şi săracă

Maria Alexandru  are 51 de ani şi suferă de cancer mamar. Pensia sa de boală este doar de 500 de lei. „Toată pensia mea se duce pe întreţinere. Dacă n-ar fi salariul soţului meu, care câştigă de 1.100 de lei, nu ne-am descurca trei oameni, pentru că fiul meu de 26 de ani nu reuşeşte să îşi găsească de lucru", spune femeia.

Boala grea de care suferă necesită însă un regim alimentar adecvat, însă mureşeanca nu-şi permite. „O să mănânc mere doar la vară când vor fi mai ieftine, în rest nu-mi permit. Dacă îmi mai scade pensia, nu mi le voi mai cumpăra nici pe astea. Nu e normal să-i tai pensia omului care a muncit cinstit, iar alţii să aibă pensii uriaşe. Să vină să trăiască ei cu 400 de lei lunar", spune femeia.

Pe primul loc în topul pensiilor din judeţul Mureş se situează un fost aviator, care primeşte lunar 18.256 de lei, urmat apoi de un magistrat care se bucură lunar de 11.525 de lei. Peste o sută de persoane au pensii de mai mari de  6.500 de lei, iar 18.000 de pensionari primesc doar 350 de lei lunar. În tot judeţul sunt în total 166.000 de pensionari.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite