Târgu-Mureş: O firmă ungurească vrea să salveze Energomurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) este primul investitor interesat de concesionarea unei părţi a serviciilor Energomur. Firma maghiară doreşte să schimbe sistemul de termoficare şi propune folosirea de energie regenerabilă, respectiv biomasa pentru eficientizarea termoficării în Târgu-Mureş

Firma din Ungaria s-a înscris deja la licitaţia din septembrie. Pentru RFV, România reprezintă piaţa cu cele mai mari posibilităţi de dezvoltare. Reprezentanţii firmei maghiare spun că, în cazul în care vor câştiga licitaţia, vor schimba sistemul de termoficare, folosind surse regenerabile şi biomasă. „Noi venim în Târgu-Mureş cu o nouă tehnologie agreată de Uniunea Europeană şi care reduce, în mod considerabil, dependenţa de gaze. Noi propunem ca sursă de termoficare biomasa, care, pe termen lung, înseamnă mai puţine pierderi în reţea şi termie sigură la preţuri reduse", a declarat Dácz Gábor, managerul de proiect la Târgu-Mureş al firmei RFV.

Costuri mai mici de termoficare

Reprezentanţii RFV fac un apel la populaţie să nu se debranşeze de la reţeaua centralizată, deoarece serviciile pe care le vor oferi vor fi mult mai avantajoase decât cele actuale. „Modernizarea sistemului de distribuţie înseamnă, practic, contorizare individuală, siguranţă şi surse regenerabile, cu preţuri cu până la 40% mai mici faţă de preţul gazului. Tariful nu este influenţat de preţul gazului. Aceste soluţii regenerabile, care urmează să fie ultilizate pentru producerea agentului termic, pot garanta un preţ stabil şi mai bun decât soluţiile pe gaz", a explicat Dácz Gábor.

Reprezentanţii firmei susţin că preluarea unei părţi a serviciilor oferite de Energomur nu va afecta în niciun fel angajaţii societăţii, pentru că cele două companii vor funcţiona independent una de cealaltă. „Noi nu vom lucra cu societatea de termoficare Energomur. Ce se va întâmpla cu angajaţii lor, va depinde doar de Energomur. Noi vom crea noi locuri de muncă. În cazul în care vom câştiga licitaţia, vom funcţiona în paralel cu Energomurul. Se va schimba doar modul în care vom asigura termoficarea. Noi dorim să schimbăm sistemul în doi-trei ani, să funcţioneze pe bază e biomasă şi să ofere acel comfort de care locuitorii au nevoie. După finalizarea licitaţiei noi am putea schimba în maxim patru luni centralele de cartier tradiţionale în centrale bazate pe termoficare cu biomasă", a conchis Dácz Gábor.

Intenţiile de participare la licitaţie se pot depune până în data de 7 septembrie, urmând ca rezultatul final să fie anunţat la mijlocul lunii septembrie.

Câştigătorul licitaţiei va concesiona o partea a serviciilor Energomur, respectiv va prelua 15 centrale de cartier.

Cine este RFV?

Anul trecut, firma Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) a avut o creştere de capital de 190%, fiind prima companie de termoficare cotată pe bursa din Ungaria. În ţara vecină, folosirea energiei regenerabile în termoficare reprezintă 8%, în timp de în România este de 1%.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite