Târgu-Mureş: Nou născuţii vor fi vaccinaţi împotriva TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veşti bune pentru părinţii mureşeni care nu şi-au vaccinat încă nou născuţii cu vaccinul BCG. Din iulie se reia vaccinarea anti-tuberculoza cu cele 1 milion de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii cu ajutorul UNICEF.

Vaccinarea anti-tuberculoză va fi reluată începând cu luna iulie, după ce Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 81 732,50 de dolari pentru a cumpăra 1 milion de doze de BCG, cu sprijinul UNICEF. Lotul de vaccin va ajunge în ţară în cursul săptămânii viitoare, astfel că în iulie va putea fi asigurată imunizarea nou-născuţilor şi a bebeluşilor născuţi în intervalul februarie-iunie.

Tardiv însă. Sute de mame au fost nevoite să-şi cumpere vaccinurile din alte surse deoarece copiii trebuiesc vaccinaţi în termen de 3 luni de la naştere, în condiţiile în care vaccinul BCG nu se mai găseşte pe stoc din iarnă.

“Vaccinul anti-tuberculoză este administrat în maternitate, la cateva zile după naşterea copilului. Când am născut eu nu exista pe stoc acest vaccin. Am avut noroc că am primit vaccinul de la un prieten din Franţa care avea mai multe doze. Băiatul are doar 4 luni şi am scos deja din buzunar 240 de lei pentru un alt vaccin. Cheltuielile vor continua şi în lunile următoare, întrucât până la sfărşitul anului copilul va trebui să primească cinci vaccinuri. Suma totală va ajunge la circa 1400 de lei”, spune Claudia Blaga, mămica unui băieţel în vârstă de patru luni.

Copiii sunt supuşi la risc

Vaccinarea BCG previne formele grave ale tuberculozei şi este obligatorie. Acesta se administrează în maternitate, tuturor nou-născuţilor, începând din ziua a patra sau a cincea de viaţă şi până la vârsta de 60 de zile.

“Lipsa sau amânarea îndelungată a efectuării acestui vaccin poate duce la îmbolnăvire. La acest moment BCG nu există deloc. Părinţii sunt cooperanţi şi nu stau pe gânduri atunci când e vorba de copilul lor, chiar dacă asta presupune eforturi financiare. Restul vaccinurilor se pot găsi în farmacii la preţuri ce variază între 200 şi 300 de lei. În acest sens, încerc să ajut prin comenzi făcute direct la distribuitori, la preţuri sesizabil mai mici. Cheltuielile sunt mari. În primul an de viaţă sunt obligatorii patru vaccinuri, la două, patru, şase respectiv 12 luni. În aceste zile ar trebui administrat şi Pentaxim, dar nu există pe stoc. Ministerul ne-a asigurat însă că le vom primi şi pe acestea în curând” a declarat Costilena Chelărescu, doctor de familie.

Reprezentanţii DSP Mureş susţin că celelalte vaccinuri necesare cum ar fi ROR şi cel împotriva hepatitei B există pe stoc în cantitate suficientă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite