Morţii au băgat Poliţia Mureş în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare autopsie costă Statul Român 300 de lei, iar cheltuielile urcă atunci când trebuie să se facă alte examinări histopatologice.

Morţii ne costă foarte mult. Aceasta ar fi concluzia în urma unor calcule simple făcute de Institutul de Medicină Legală din Târgu-Mureş.

Pe fondul nivelului de trai scăzut, al stresului sau a nebuniei temporare, foarte mulţi oameni aleg să-şi pună capăt vieţii.

Cu cât moartea este mai misterioasă, cu atât mortul costă Statul Român mai mult. „Procedura este simplă. Oricine este găsit decedat în condiţii suspecte este trimis la Institutul de Medicină Legală pentru expertiză iar în funcţie de raportul primit continuăm sau nu cercetările" spune Livia Popa, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş.

Examinările post-mortum costă foarte mult

O simplă autopsie costă 300 de lei însă nu de fiecare dată se poate descoperi cauza morţii dintr-o simplă autopsie. „Sunt foarte multe cazurile în care trebuie să efectuăm un examen histopatologic. Adică să examinăm fiecare organ în parte. O histopatologie costă până la 1000 de lei întrucât această examinare se face cu substanţe şi echipamente speciale" spune Laszlo Hecser, directorul IML Mureş.

Iar dacă nici în urma histopatologiei nu se ajunge la o concluzie ştiinţifică, atunci se fac alte examinări şi mai minuţioase care şi acelea costă bani. Nu de puţine ori s-a descoperit că un înecat de exemplu suferea şi de alte afecţiuni care i-ar fi cauzat moartea în scurt timp.

În luna iunie, la Institutul de Medicină legală s-au făcut 51de autopsii şi alte câteva examinări histopatologice. Printr-un calcul simplu, reiese că într-o singură lună s-au cheltuit doar pe autopsii, 15.300 de lei şi asta doar la nivelul judeţului Mureş.

Alte cheltuieli s-au făcut pe rapoarte de constatare, expertize sau examene toxicologice.

Morţii cu morţii, viii cu...datoriile

Numeroasele cazuri de morţi subite au dus la datorii enorme ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie către Institutul de Medicină Legală Mureş.

„Autopsiile sunt absolut obligatorii pentru cei care au murit prin suicid, înecaţi, spânzuraţi, accidentaţi de tren sau morţi în accidente de maşină dar şi cei care mor pe paturile de spital ca să nu mai vorbim de cei care au suferit o moarte violentă, adică presupusele crime" spune Livia Popa, purtător de cuvânt la IPJ Mureş.

Aşa se face că Poliţia a acumulat datorii către IML de 30 de mii de lei, datorii care vor fi plătite, după cum spun reprezentanţii Poliţiei undeva către toamna acestui an.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite