Târgu-Mureş: Mii de dascăli îşi cer banii de concediu în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii mureşeni îşi cer în instanţă banii de concediu
Profesorii mureşeni îşi cer în instanţă banii de concediu

Peste 7.500 de profesori mureşeni contestă diminuarea cu 25% a indemnizaţiei de concediu Procesele au început deja la Tribunalul Mureş, iar numărul dosarelor creşte de la o zi la alta.

Dascălii mureşeni, dar şi personalul auxialiar şi nedidactic din învăţământ, contestă în instanţă decizia Guvernului de a le reduce indemnizaţia de concediu cu 25%. Până în prezent, peste 5.000 de cadre didactice afiliate Sindicatului „Spiru Haret" au demarat acţiuni în instanţă. „Avem peste o sută de dosare depuse deja la Tribunalul Mureş, iar numărul acestora continuă să crească", a precizat Maria Rezi, vicepreşedintele Sindicatului „Spiru Haret" Mureş.

Acestora  li se adaugă alţi 2.600 de profesori şi personal auxiliar din învăţământul preuniversitar. „Momentan, strângem tabele nominale din şcoli, iar în decembrie vom depune dosarele la Tribunal. Solicităm instanţei să oblige şcolile să recalculeze drepturile salariale privind indemnizaţia de concediu şi să plătească diferenţa", a precizat Cornel Cruceanu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Mureş.

Profesori nemulţumiţi

Profesorii mureşeni consideră tăierea cu 25% a idemnizaţiei de concediu drept o măsură abuzivă. „Normal, indemnizaţia de concediu trebuia primită înainte de 6 iulie, dar pentru că banii n-au fost primiţi la timp au intrat sub incindeţa legii care prevedea reducerea cu 25% a salariului", a mai spus Maria Rezi. Astfel, un profesor care ar fi trebuit să primească o indemziaţie de 600 de lei brut, a pierdut în cele 72 de zile de concediu aproximativ 400 de lei. „Cu banii aceştia ne asiguram un concediu întreg", a spus Maria Rezi. Primele dosare au ajuns deja pe masa magistraţilor mureşeni, iar primul termen a fost stabilit este pentru luna martie 2011.

Procese la CEDO

Peste 2.300 de cadre didactice şi personal auxiliar afiliate la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar au câştigat în instanţă drepturile salariale conform Legii 221/2008. Dacă alte instanţe din ţară au decis ca dascălii să primească diferenţa salarială pentru lunile octombrie 2008-decembrie 2009, în judeţul Mureş această diferenţă a fost primită doar până în martie 2009, motiv pentru care sindicaliştii mureşeni vor intenta, în decembrie, proces la CEDO

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite