Târgu-Mureş: Mica reformă în Justiţie ne uşurează viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesele vor fi mai scurte
Procesele vor fi mai scurte

Legea „micii reforme" a intrat în vigoare în data de 25 noiembrie 2010 Printre prevederile actului normativ se numără obligaţia judecătorilor de a fixa termene de judecată scurte, iar înştiinţarea părţilor se poate face şi prin email.

Principalele modificări ale legii se referă la procedura divorţului, citarea părţilor şi comunicarea actelor de procedură şi soluţionarea pe cale amiabilă a procesului. „Conform noilor reglementări, soţii care doresc să divorţeze prin acord au la îndemână două variante: să se adreseze instanţei judecătoreşti sau să se adreseze ofiţerului de stare civilă sau notarului public de la locul căsătoriei sau al ultimului domiciliu comun al soţilor. Modificarea esenţială constă în faptul că divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat de către instanţa judecătorească, indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătoria respectivă. Soţii se pot adresa şi ofiţerului de stare civilă sau notarului public dacă sunt de acord cu desfacerea căsătoriei prin divorţ şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi", explică avocatul Moldován-Horváth István.

Scurtarea duratei proceselor

Potrivit noilor reglementări, orice cerere adresată instanţelor judecătoreşti trebuie să fie făcută în scris şi să cuprindă, pe lângă informaţiile obligatorii până acum, şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de poştă electronică.

Dacă părţile au avocat sau consilier juridic, cererile, întâmpinările sau alte acte se pot comunica direct între aceştia. „Pentru obţinerea datelor şi informaţiilor necesare citării şi comunicării altor acte de procedură, precum şi îndeplinirea oricărei atribuţii proprii activităţii de judecată, instanţele au drept de acces direct la bazele electronice de date sau la alte sisteme de informare deţinute de autorităţi şi instituţii publice, ceea ce duce la o accelerare a soluţionării litigiilor. O altă prevedere legală, cu aceeaşi finalitate, o reprezintă aceea conform căreia partea care a depus cererea personal sau prin reprezentant legal sau convenţional şi a luat termenul în cunoştinţă, precum şi partea care a fost prezentă la un termen de judecată, ea însăşi sau printr-un reprezentant al ei, nu va fi citată în tot cursul judecăţii la acea instanţă, prezumându-se că ea cunoaşte termenele de judecată ulterioare", mai explică avocatul.

Judecătorul va încerca să vă împace

În ceea ce priveşte soluţionarea pe cale amiabilă a procesului, textul legal modificat prevede că, pe tot cursul procesului, judecătorul va încerca împăcarea părţilor, dându-le îndrumările necesare, potrivit legii. În acest scop, el va solicita înfăţişarea personală a părţilor, chiar dacă au avocat. În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite