Târgu-Mureş: Medicii mureşeni vor combate cancerul cu metode revoluţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul UMF, Constantin Copotoiu crede că noua procedură va ajunge la Târgu-Mureş în scurt timp
Rectorul UMF, Constantin Copotoiu crede că noua procedură va ajunge la Târgu-Mureş în scurt timp

Chirurgii mureşeni vor putea, în scurt timp, să trateze tumorele cu substanţe radioactive endovasculare după o metodă aplicată deja cu succes în Statele Unite

Medicii mureşeni se pregătesc să introducă, pentru prima dată în România, o nouă metodă de intervenţie contra tumorelor cancerigene. Este vorba de o metodă aplicată cu succes la spitalele mari din lume. „Este vorba desre tratarea tumorelor cu substanţe radioactive endovasculare. Pe scurt, se face o incizie prin care se introduce o sondă cu o biluţă de litiu în capăt. Medicii navighează prin sistemul vascular până la artera care hrăneşte tumora şi lasă acolo substanţa radioactivă", explică medicul Constantin Copotoiu de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş. Chirurgul spune deja s-a luat deja legătura cu un producător israelian de echipament medical pentru a adopta procedura şi în spitalele româneşti.

Noua procedură ar putea înjumătăţi numărul bolnavilor de cancer din România.Din nefericire, numărul celor care se îmbolnăvesc de diferite forme de cancer este în continuă creştere în România. „Cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul pulmonar, la bărbaţi şi cancerul de sân, la femei. Tot la femei, din păcate, suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte cancerul de col uterin" a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România. Astfel anual sunt depistate 4.500 de femei cu cancer la sân dintre care jumătate descoperă tumorele prea târziu.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite