Târgu-Mureş: Marko Bela acuzat de discriminare de un profesor din Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Oproiescu îl acuză pe Marko Bela de discriminare
Florin Oproiescu îl acuză pe Marko Bela de discriminare

Directorul de la „Aurel Persu" este revoltat că a primit o scrisoare oficială de la cancelaria primului ministru, redactată în limba maghiară. Florin Oproiescu, l-a acuzat astăzi pe vice-premierul României, Marko Bela, de discriminare şi abuz în serviciu, după ce, pe 2 martie, a primit o scrisoare oficială redactată în limba maghiară.

Este vorba despre o invitaţie pe care vice-premierul Marko Bela o adresa directorilor unităţilor de învăţământ din judeţul Mureş, prin care le propunea să se întâlnească pentru a discuta problemele cu care se confruntă învăţământul mureşean.

Profesorul Florin Oproiescu a luat foc când a deschis plicul venit de la cancelaria primului ministru Emil Boc şi a văzut că invitaţia este scrisă în limba maghiară.

 „Este inadmisibil ca la un liceu cu predare în limba română să vină scrisori oficiale în limba maghiară, la fel cum este inadmisibil ca, atunci când controlează ministere şi sunt majoritari, să discrimineze românii. Dacă ar fi fost invers, scandalul era mult mai mare", s-a revoltat Florin Oproiescu.

 În replică vice-premierul Marko Bela spune că nici nu poate fi vorba de discriminare şi că pentru el a fost un lucru firesc să trimită scrisori directorilor de etnie maghiară, în limba lor. Vice-premierul nu a ţinut însă cont de faptul că nu toate şcolile din judeţul Mureş sunt cu predare în limba maghiară.

Enervat la culme, directorul Liceului „Aurel Persu" a acţionat mai departe şi a trimis premierului Emil Boc o scrisoare prin care îşi arată indignarea faţă de acţiunea lui Marko Bela. „În primul rând, eu cred că este un abuz în serviciu ca din biroul primului ministru al României să se emită acte oficiale în limba maghiară. Considerăm ca o gravă încălcare a Constituţiei şi, nu în ultimul rând, o jignire a dumneavoastră personal, domnule prim-ministru, fapt pentru care vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun pentru intrarea în legalitate în privinţa documentelor emise de Guvern", a arătat Oproiescu în scrisoarea către Emil Boc.

Replica vice-premierului Marko Bela a venit rapid. „În mod firesc, niciodată nu mă voi adresa unui cetăţean de naţionalitate maghiară decât în limba sa maternă dacă dânsul îmi solicită acest lucru sau contextul este potrivit din acest punct de vedere", a menţionat Marko Bela.

Inspectoratul Şcolar nu comentează

Indignarea directorului de la „Aurel Persu" nu a stârnit reacţii din partea inspectorului şcolar general. „Nu sunt comentator, sunt şef de serviciu deconcentrat, nu pot să comentez ce face unul sau altul. Există o Constituţie, există persoane abilitate care să se ocupe de acest lucru şi un drept la libera exprimare, ce nu trebuie îngrădit. Sunt erori care trebuie corectate, probabil semnalul tras de Oproiescu va fi pozitiv, să nu se mai repete lucruri care pot sensibiliza negativ populaţia", a declarat Dumitru Matei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite