Târgu-Mureş: Marc Tudose I-a făcut linguri de lemn prinţului Charles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marc Tudose este artistul care a arătat lumii că în Sighişoara există şi altceva în afara poveştilor cu Vlad Ţepeş.

Câţiva turişti americani au exclamat „Spoon-man!" atunci când i-au văzut operele, şi aşa i-a rămas porecla. De fapt, numele lui e Marc Tudose, stă în Sighişoara şi are 33 de ani. Atunci când e cald afară îl găseşti în Cetate, lângă casa Vlad Dracul. Dacă e frig, stă în casă şi sculptează linguri şi, mai nou, mărţişoare din lemn. A ajuns în Ardeal în 1995 şi de atunci n-a mai plecat.

A lăsat pianul pentru sculptura în lemn

Marc a făcut Şcoala Populară de Arte din Bucureşti, unde a studiat pianul. La 20 de ani însă a fost atras de o îndeletnicire a bunicului său, sculptura. Tot atunci a pus mâna pe o carte veche cu poveşti şi motive populare şi a încercat să facă o lingură pentru fiecare poveste citită. A abandonat muzica şi s-a dedicat în special sculpturii. „Îmi place să lucrez linguri de lemn... Linguri cu poveşti. Îmi place să am contact direct cu al meu client pentru că, de regulă, magazinele angajează vânzătorii pe principiul «aspect fizic plăcut» fiind mai degraba mult mai potrivit termenul «aspect fizic tacut», ori eu ţin în mod deosebit să îi dau clientului şi povestea obiectului meu", explică artistul.

Lingurile sale au ajuns la prinţul Charles

Pasiunea pentru ceea ce face, talentul şi mai ales frumuseţea sculpturilor l-au făcut repede celebru pe Marc. Nu puţini au fost cei care i-au cumpărat lingurile sculptate în motive populare româneşti. Au trecut pe la el oameni cu greutate. Patapievici şi Mircea Albulescu au primit câte o lingură, iar Constantin Bălăceanu Stolnici a plecat din Cetate cu o cruciuliţă sculptată din lemn de păr.

Dar cel mai de preţ client al său este moştenitorul coroanei regale a Marii Britanii, prinţul Charles. Mare pasionat de linguri, prinţul Marii Britanii a primit un cadou de la delegaţia română două linguri de lemn sculptate de Marc. Charles a primit „lingura norocului" şi „lingura îndrăgostiţilor", sculptate cu modele ce au o semnificaţie importantă în tradiţia populară românească.  

Primeşte comezi şi pe internet

Modest, calculat, calm, cu voce caldă, Marc atrage imediat atenţia turiştilor. „Sunt mai bun vânzător decât sculptor", spune cel poreclit Spoon-man. I-a fost greu, însă acum are cea mai bună meserie din lume şi nu ar schimba-o pe nimic mai ales că nu-şi pune niciodată ceasul să sune.

Deşi are doar 33 de ani, Marc poate fi numit un meşter popular care a ţinut pasul cu tehnologia. Dacă vara improvizează un atelier meşteşugăresc în Cetatea Sighişoarei, iarna Marc preia comenzi de pe internet prin intermediul site-ului personal.„Nu te îmbogăţeşti din sculptură, dar se poate trăi decent din această meserie", recunoaşte tânărul.  

Date personale:

Data naşterii: 8 iunie1976, Bucureşti

Studii: Şcoala Populară de Artă

Stare civilă: necăsătorit

Ce-i place:

Adoră să cânte la pian iar dintre compozitorii clasici îl iubeşte pur şi simplu pe Chopin. Apreciază foarte mult oamenii comunicativi, deschişi la minte şi poveştile tradiţionale.

Ce nu-i place:

Îi displac total kitch-ul şi prostia. Nu suportă actuala clasă politică şi nu-i plac turiştii care se tîrguiesc atunci când vor sa-i cumpere sculpturile.  

Întrebări şi răspunsuri:

Cine te-a învăţat să sculptezi?

Bunicul meu. Şi el este artist popular. Meseria am furat-o pe când aveam 20 de ani. De atunci m-am ocupat numai de asta. Încerc să îi învăţ pe turiştii străini că Sighişoare are şi altceva în afară de Dracula.

Care e cel mai frumos obiect sculptat de tine?

Se numeste „lingura binelui şi a răului". Lingura este în forma unei păsări măiastre care se bucură de venirea primăverii, atunci când natura renaşte şi îşi caută jumătatea expunându-şi penajul în toată splendoarea lui. În toată această bucurie şi euforie inocentă uită să fie atentă la răul ce pândeşte. Se poate observa un şarpe in partea de jos.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite