Maghiarii din Târgu-Mureş comemorează episoadele din martie 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul va începe la ora 16 la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş

Episoadele negre din martie 1990 vor fi comemorate maine la Târgu-Mureş. Liderii magiarilor din România au organizat o întâlnire la nivel naţional, întâlnire care va avea loc la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş la ora 16:00. Părerile oamenilor din oraş sunt împărţite. „Sunt de acord să se întâlnească şi să se comemoreze această zi. Nu sunt de acord în schimb să impună limba oficială în Mureş. Oricum se vorbeşte ungureşte" e de părere Ileana Surugiu, pensionară din Târgu-Mureş. „Nu sunt de acord cu această adunare. Nu înţeleg de ce trebuie să ne aducem aminte în fiecare an de acele vremuri. Ce a fost, a fost şi gata." mai spune Nicolae Râmniceanu din Târgu-Mureş.

Întâlnire la nivel înalt

La adunarea de mâine sunt aşteptaţi toţi liderii maghiarilor din România. De altfel, Marko Bela a cerut insistent în ultima vreme desecretizarea dosarelor privind evenimentele de acum 20 de ani de la Târgu-Mureş. Şi mesajul liderului maghiar este unul reconciliant. „Azi suntem deja capabili să căutăm în istoria noastră comună momentele care ne unesc, şi nu cele care ne despart", a menţionat Markó Béla. Referitor la aniversarea de la 15 martie, liderul maghiar  a afirmat că în 2010 sărbătorirea aniversării revoluţiei maghiare şi a luptei pentru libertate de la 1848 este deja acceptată de societatea românească. Parlamentul României a anunţat o zi de pauză în lucrările legislativului, iar autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii instituţiilor centrale vor lua parte la manifestările comemorative.

Un martie sângeros

În urmă cu 20 ani, pe 15 martie, maghiarii şi românii pornit un adevărat război de stradă tot în urma unei manifestări maghiare. Patru persoane au decedat atunci şi mai mulţi au fost răniţi grav în încăierări. Nici românii şi nici ungurii nu vor ca acele evenimente să se mai întâmple vreodată cu atât mai mult cu cât nimeni nu a avut nimic de câştigat de pe urma luptelor de stradă.  30 de persoane au fost trimise în judecată, iar alte 21 au fost arestate în urma anchetei iar judecătorii mureşeni au dat sentinţe pentru 1 maghiar şi 7 rromi.  

Comemorare liniştită

Evenimentele de mâine se anunţă a fi liniştite. Se vor ţine cuvântări despre martie 1990 dar şi despre revoluţia maghiară antihabsburgică de la 1848. Evenimentul va fi continuat pe 19 martie de Consiliul Naţional al Maghiarilor care  va organizaun marş de comemorare cu lumânări aprinse în amintirea evenimentelor din martie 1990.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite