Târgu-Mureş: Jurnaliştii mureşeni îl avertizează pe primarul Dorin Florea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul Mediasind filiala Mureş au trimis o scrisoare către primarul Dorin FLorea şi prefectul Judeţului Marius Paşcan prin care solicită continuitatea liberului acces la informaţiile publice

Scrisoarea jurnaliştilor vine ca urmare a declaraţiei edilului din Târgu-Mureş care a spus că vrea să facă economie la hârtie. Implicit, presa n-ar mai avea acces la dosarele şedinţelor de Consiliu Local. Primarul s-a arătat totuşi dispus să comunice verbal ziariştilor interesaţi totul despre hotărârile din C.L. Redăm integral scrisoarea emisă de sindicatul Mediasind.

In atentia conducerii Primariei Targu Mures
In atentia prefectului de Mures, Marius Pascan


Sindicatul Mediasind, filiala Mures ia act, cu ingrijorare, de intentia Executivului Primariei Tg Mures de a limita accesul la informatiile publice. in acest sens sprijina demersul facut de ziaristi, care doresc sa informeze corect opinia publica, pe baza documentelor si nu prin metoda folclorica (din gura in gura), asa cum probabil doreste primarul Dorin Florea.


Noi, in calitate de ziaristi care activeaza in Targu Mures, am luat act cu ingrijorare de declaratiile primarului municipiului, Dorin Florea, vizavi de posibilitatea ca presa sa nu mai aiba acces la materialele ce intra in dezbaterea Consiliului Local Municipal, sub motivatia puerila a economiei de hartie. Respingem categoric oferta ca domnia sa sa fie cel care explica verbal continutul acestor documente, ori de cate ori va fi solicitat in acest sens asa cum si-a exprimat disponibilitatea, pentru ca noi consideram ca are cu totul alte atributii decat sa fie purtatorul de cuvant al CL. in plus aceasta activitate, suntem convinsi, ca l-ar solicita si surmena peste masura. Iar daca tot suntem un popor de sorginte latina, sa nu uitam ca „verba volant, scripta manent". Dar nu pentru ca nu am avea incredere in vorbele domnului primar, ci doar vrem sa ne asiguram ca nu exista loc de interpretari.

Va solicitam prin prezenta accesul neingradit la informatiile de interes public legate de unitatea administrativ-teritoriala pe care o conduceti, asa cum au fost ele definite de legiuitor, prin Legea 544/2001, care prevede la art. 1) "accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public", precizand, la art. 2) litera b) ca "prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei".


Ne referim in special la proiectele de hotarari ale Consiliului Local Municipal, pe care le solicitam in integralitate, intr-un timp suficient inaintea sedintelor de plen, avand in vedere dispozitiile art. 6) litera b), care prevede ca "autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate, in scris sau verbal".
Astfel, am dori sa ni se puna la dispozitie varianta scrisa, indiferent daca suportul este hartie sau magnetic sau mediul on line.


Va punem in vedere, in acest sens, si alte articole relevante in speta, din legea mentionata:
Art. 15.
(1) Accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public este garantat.
(2) Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfasurata de mijloacele de informare in masa, constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public.
Art. 19.
(1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa informeze in timp util mijloacele de informare in masa asupra conferintelor de presa sau oricaror alte actiuni publice organizate de acestea.
(2) Autoritatile si institutiile publice nu pot interzice in nici un fel accesul mijloacelor de informare in masa la actiunile publice organizate de acestea.
(3) Autoritatile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare si functionare sa desfasoare activitati specifice in prezenta publicului sunt obligate sa permita accesul presei la acele activitati, in difuzarea materialelor obtinute de ziaristi urmand sa se tina seama doar de deontologia profesionala.
De asemenea, tinem sa va atragem atentia ca legea amintita prevede sanctiuni, in cazul in care o persoana se simte vatamata in drepturile sale putand recurge chiar la calea judecatoreasca.


Consideram ca daca municipalitatea este obligata sa se manifeste transparent in legatura cu toate deciziile pe care le ia.
Domnule prefect, va reamintim ca sunteti garantul respectarii legii si va cerem sa va exercitati aceasta atributie.

Sindicatul Mediasind Mures

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite