Târgu-Mureş: Îl caută pe Eminescu într-un bob de mac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul are deja peste 1000 de sculpturi miniaturale
Artistul are deja peste 1000 de sculpturi miniaturale

Ioan Astăluş este singurul român care a expus la Luvru şi a făcut până acum peste 1000 de sculpturi în miniatură. Artistul vrea să-l sculpteze pe marele poet naţional într-un bob de mac după ce a reuşit să-i facă chipul în bob de orez.

Mureşeanul Ioan Astăluş este primul român care a expus vreodată la Luvru. „În 2001 i-am sculptat portretul lui Iisus într-o castană" spune Astăluş mândru de realizarea sa. Succesul i-a dat aripi şi în scurt timp a început să sculpteze în alune, fistic sau sâmburi de măsline. „Am făcut în alune, zece soldaţi daci pe care i-am donat unui muzeu din Arad. Apoi l-am sculptat pe poetul indian Tagore şi pe Petofi Sandor, pe care i-am donat unui muzeu din Budapesta în 2004" povesteşte sculptorul care a adunat în total peste 1000 de sculpturi în miniatură.

Dălţi din ace de seringă

Fascinat de poetul Mihai Eminescu, sculptorul mureşean i-a făcut chipul în 39 de feluri. Toate în diferite boabe. A urmat apoi provocarea bobului de orez. „Ţin minte că foarte mult timp mi-a luat să găsesc bobul de orez potrivit. Am sortat zece kilograme de orez pentru a găsi bobul perfect", spune Astăluş. Trei luni a durat sculptura în sine. „Mai mult timp îmi ia meşterirea dălţilor pe care le fac din diferite ace de seringă", spune artistul. Bobul de orez a ajuns anul trecut în Australia unde a fost cumpărat de un colecţionar.

Provocarea vieţii

După ce s-a săturat şi de boabele de orez, Astăluş a început pregătirile pentru marea provocare a vieţii, sculptura pe un bob de mac. „Am început de câteva luni antrenamentul la microscop şi deocamdată fac contururi pe cartilagii de la inima mieilor. Am reuşit după opt luni să-mi fac dăltiţele, tot din ace de seringă şi acum mă antrenez la fel ca şi chirurgii" spune Astăluş.

Artistul spune că din ce a văzut pe internet este singurul care s-a încumetat să realizeze astfel de opere de artă miniaturale. Este un autodidact. A absolvit totuşi mai multe cursuri şi se poate mândri că are cele mai multe meserii din ţară. „Am atestate de detectiv, ornitolog, colecţionar, inspector de protecţia muncii, fochist, vameş, impiegat şi am absolvit cursuri de cinematografie, fotografie, alpinism şi paraşutism, prananadi şi reiki" spune artistul.

Este şeful Trenului Regal şi singurul care are autoritatea să pună în mişcare locomotiva. A scris deja cam 10 cărţi şi vrea să se oprească la 30, numărul cărţilor de poker.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite