Târgu-Mureş: „Fotografia este bazarul sentimentelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să fotografieze de la vârsta de opt ani, iar acum a ajuns să fie considerat un profesionist al artei fotografice.

Adrian Tibor Grama are o pasiune nemărginită pentru arta fotografică. Zilnic face zeci de poze, încercând să pună în evidenţă tot ce este mai frumos în oameni.

„Am primit primul aparat de fotografiat când aveam opt anişori. Am fost foarte entuziasmat şi am făcut mii de poze. Apoi le arătam părinţilor şi prietenilor, care îmi dădeau sfaturi despre cum aş putea să scot poze şi mai reuşite", povesteşte tânărul artist.

Cu trecerea anilor, fotografiile lui erau din ce în ce mai expresive, iar mesajele transmise erau evidente, astfel că tânărul s-a ambiţionat să îşi deschidă un studio foto. „De cinci ani am intrat în categoria fotografilor profesionişti, ceea ce m-a ambiţionat să deschid un studio foto. De fapt, ideea unui studio a apărut în urma unei întâlniri cu prietenii, când unul dintre ei dorea să-şi facă nişte fotografii reuşite, pentru că slăbise şi era bronzat. Mi-a spus că avea nevoie de un fotograf calm, liniştit, în prezenţa căruia să fie relaxat. Am făcut pozele respective. Au ieşit incredibil de bine, ceea ce dovedea că nu trebuie să fii fotomodel ca să ieşi bine în fotografii", povesteşte Adrian.

Fotografie şi modelling

Mai nou, Adrian fotografiază modele. Împreună cu doi amici a pus bazele agenţiei de modelling. Ideea agenţiei a venit tot după o întâlnire cu prietenii, când a fost întrebat dacă cunoaşte fete care arată bine în fotografii. „A fost ceva spontan şi poate de aceea am şi reuşit să realizăm acest proiect atât de repede. Personal, mă ocup, evident, cu fotografierea modelelor. Nu este o treabă uşoară nici pentru ele, deoarece aici nu ajunge doar să arate bine, trebuie să fie capabile să exprime şi diferite sentimente. Dacă am nevoie de fotografii triste, trebuie să exprime melancolie. Aş spune că un model bun trebuie să fie un actor desăvârşit", explică Adrian.

Cea mai reuşită fotografie

Atunci când Adrian Tibor Grama stă în spatele aparatului de fotografiat, nu ştii la ce să te aştepţi. De multe ori nu ştii dacă ai fost fotografiat sau ai jucat într-un film artistic, pentru că Don Tiberio, aşa cum îl alintă prietenii, redăprin fotografiile sale  sentimente, iar cel personajul iese atât de bine în fotografii, încât ai zice că este o vedetă de pe Broadway.

„Am întâlnit şi am fotografia mulţi oameni în ultimii ani. Toţi vor să iasă cel mai bine cu putinţă. Şi este înţeles, până la urmă. Acesta este şi ţelul meu, să fac tot posibilul să scot tot ceea ce este mai bun din oameni. Totul a început ca un hobby şi, chiar dacă o fac în studio sau în natură, chiar dacă fotografiile sunt cele mai reuşite, arta fotografică trebuie să rămână, întotdeauna, un hobby. Altfel, dacă nu te pasionează ceea ce faci, în acest caz meseria de fotograf, nu reuşeşti să faci fotografii bune. Acesta ar fi mesajul meu şi pentru cititorii dumneavoastră: poţi scoate tot ce-i mai bun din tine, dacă eşti ambiţios, motivat şi, neapărat, pasionat", spune „Don Tiberio".

Întrebări şi răspunsuri:

De ce ai nevoie ca să ajungi un fotograf profesionist?

Cred că trebuie să îmbini mai multe elemente. Trebuie să fii pasionat, să ai puţin talent şi să fii inventiv. Oricine poate face o fotografie, dar calitatea imaginii o dă inventivitatea, ingeniozitatea, faptul că poţi să observi şi cele mai mici detalii.

Ce preferi să fotografiezi mai mult: oamenii sau natura?

Oamenii, cu siguranţă. Ei sunt cei care pot exprima zeci de sentimente diferite în câteva ore. Este impresionant. Şi, desigur, îmi place să scot tot ce e mai bun din ei. Este o meserie incredibilă.

Profil:

Născut: 24 martie 1989

Studii: Liceul „Ion Vlasiu", Târgu-Mureş, Tehnician operator tehnică de calcul

Stare civilă: necăsătorit

Ce-i place?

„Îmi plac fotografiile, modellingul, zâmbetele şi feţele expresive. Îmi place sinceritatea, ambiţia şi răbdarea. Îmi place să fac sport şi să ies cu prietenii în oraş. Nu în ultimul rând, îmi place să mă distrez şi să dansez, uneori, chiar o noapte întreagă."

Ce nu-i place?

„Nu-mi plac oamenii prefăcuţi. Spun asta în ciuda faptului că în meseria de fotograf este important ca persoana pe care o pozezi să poată exprima diferite sentimente. Nu-mi plac oamenii, care simt nevoia să mintă tot timpul şi care nu spun ceea ce simt."

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite