Târgu-Mureş: Florin Şuteu a fost la un pas de Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 36 de ani este printre cei mai apreciaţi „clăpari" din ţară.Cântă în două formaţii şi era cât pe ce să ajungă la concursul la Eurovision, în 2009, cu trupa 112.

Florin Şuteu sau Şuti, cum îi spun prietenii, este fără doar şi poate unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din Mureş. „Am cântat de mic la acordeon şi pian. Apoi am terminat Şcoala Populară de Artă şi m-am gândit serios să merg mai departe cu muzica", povesteşte Florin. În 2004 s-a întâlnit cu cei care aveau să-i fie colegi de formaţie şi împreună au format trupa 112.

La început a cântat prin beciuri

Ca toţi artiştii începători, Florin a început să cânte în pivniţe şi garaje. „Am cântat şi pe megafon. Serios, într-o zi am rămas fără boxe. Ni le-a luat cineva. Aşa că am făcut rost de nişte megafoane din alea de pus pe stâlp şi ne-am conectat pe ele. Se auzea ca naiba, dar decât deloc, mai bine cu ele", îşi aminteşte Şuti.

Muzica făcută de trupa 112 a început „să prindă" la public, aşa că încet, încet formaţia s-a mutat din subsoluri într-un studio profesionist. Cu banii strânşi cu greu, Florin şi-a cumpărat şi primul „Keyboard" profesionist. „Prima «clapă» mi-am luat-o din Germania. Un Korg. În 2006 mi-am mai luat una. Un Alesis fusion 8. În România doar eu şi clăparul de la Proconsul avem clapă din asta", spune cu mândrie Florin.

„Jungla" din show-bizz-ul românesc

Chiar dacă pe plan local au devenit cunoscuţi în scurt timp, pe plan naţional băieţii de la 112 au reuşit să se impună mai greu. „E o adevărată junglă în show-bizz. Eşti mort dacă n-ai în spate casă de discuri, manager, casă de producţie şi aşa mai departe. Pe unde mergi toţi te întreabă de-al cui eşti", spune muzicianul.

Cu toate acestea în 2007, trupa lui Florin a fost invitată la un megaturneu de promovare al unui post de radio. „Am cântat cu Sistem, Heaven, Mărgineanu şi Ana Lesko şi am fost în aproape toată ţara. A fost super", îşi aminteşte Florin.

La doi ani după turneu, în 2009 băieţii s-au apucat de treabă şi au scos o piesă cu care au participat la preselecţia pentru Eurovision. Cântecul „Go on" a avut un mare succes. „Îmi pare rău să spun, dar în finală, după votul publicului, eram pe locul 4. Atunci a intervenit juriul şi am primit două note de 1 de la doi membri. Ori nota 1 era din oficiu, cum se spune. Mai târziu am aflat că era să încurcăm socotelile juriului de atunci", povesteşte Florin. Apoi a venit şi preselecţia pentru Festivalul „Cerbul de Aur", însă nu au reuşit să câştige finala pentru a cânta pe marea scenă de la Braşov.

Schimbări în trupă

Noul an a adus schimbări radicale în trupa 112. „Din păcate, Adi Molnar ne-a părăsit şi a ales să semneze un contratc de impresariere cu Zoli de la Sistem. Acum cântă prin cluburi, ori, se ştie, odată ce intrii să cânţi în cluburi, nu mai ieşi de acolo. Dar noi suntem mulţumiţi cu noul vocalist", a spus Florin. Şi impresarul a fost schimbat, iar noul manager a venit cu un suflu nou aşa că în curând băieţii vor pleca în concerte în Germania şi Italia.

Data naşterii: 20 aprilie 1974

Studii: Universitatea Babeş Bolyai Cluj- 1997

Stare civilă: căsătorit, un copil

Ce-i place:

Îmi place să-mi petrec timpul liber cu prietenii. Unde sunt ei, merg şi eu şi invers. Îmi mai place să fac sport. Joc fotbal sau merg la înot. Îmi plac foarte mult călătoriile şi cred că de asta îmi place ceea ce fac. Cum am cam văzut toată România, mă gândesc acum să fac ceva călătorii şi pe afară.

Ce nu-i place:

Nu-mi place prostia şi nici ipocrizia. Bănuiesc că nu sunt original, dar eu chiar nu-i suport pe oamenii de genul acesta. Dar, în general, încerc să mă concentrez mai mult pe lucrurile care îmi plac. Nu stau să mă gândesc la ce nu-mi place. Nu-mi plac politicienii, de pildă nu ştiu cu cine să votez.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cea mai mare satisfacţie profesională?

Fără doar şi poate, deocamdată vârful carierei mele a fost anul 2009, când am participat la concursurile Eurovision şi la Cerbul de aur. În România, mai sus de atât este poate să şi câştigi concursurile astea. Cine ştie, poate pe viitor. Deocamdată doar am participat şi ne-am clasat pe un loc onorabil.

Care e trupa ta preferată?

Din ţară, singura care îmi place este Proconsul. De afară am mai multe. Îmi place AC/DC, U2, Whitesnake. Nu pot să nu-l menţionez pe Jean Michel Jarre, de care însă nu prea am mai auzit nimic în ultima vreme. Dar ascult cu plăcere orice tip de muzică, în afară de manele. Nu le suport nici ca muzică nici ca stil de viaţă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite