Târgu-Mureş: Farmaciile mureşene scapă de faliment, cel puţin deocamdată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş a fost suplimentat cu 28.587.000 lei credite bugetare şi cu 30.500.000 lei angajamente de plată. În perioada următoare, CJAS Mureş va prelua reţetele eliberate în lunile iunie şi iulie. Pentru moment, farmaciile mureşene, îndatorate până peste cap, por răsufla uşurate. 

Ca urmare a rectificării bugetare, Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureş a primit fila de buget, respectiv fonduri în valoare de peste 28 de milioane de lei credite bugetare şi cu 30.500.000 lei angajamente de plată pentru plata medicamentelor cu şi fără contribuţie personală. Reprezentanţii CJAS Mureş au trimis înştiinţări farmaciilor din judeţ, pentru ca acestea să prezinte reţetele. „Au venit bani la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş, atâta ştim. Au spus că vor prelua reţele eliberate în lunile iunie, iulie şi poate august, care până în momentul de faţă zăceau în farmacii. Deocamdată ne plătesc, dar nu ştim până când. În cursul zilei după-amiezii ne vom întâlni şi vom discuta despre modalităţile de a ieşi din acest impas", a declarat Valeria Antonie, farmacist.

Farmaciile speră să poată acoperi o parte din datoriile către furnizori

Cu o lună în urmă 80 de farmacii din judeţ nu mai eliberau medicamente gratuite şi compensate. Datoriile mai multor farmacii mureşene către furnizori a dus la situaţia în care cei din urmă au refuzat să mai furnizeze anumite medicamente către farmacişti. „Avem datorii foarte mari către furnizori, din cauza faptului că nu am primit banii de Casa de Asigurări de Sănătate. Este un cerc vicios. Dacă noi nu primim banii, nu putem să plătim furnizorii, iar pacienţii rămân fără medicamente. CAS are datorii de 36 de milioane de lei şi o întârziere de nouă luni la plată, din luna noiembrie a anului trecut. Ne mai dă din când în când, dar nu ne putem baza întotdeauna pe aceste sume. Luna trecută, de pildă, nu am primit niciun bănuţ. Dacă ne-ar da acum să acoperim datoriile măcar până la jumătatea lunii februarei, am fi în faţă cu două luni şi noi faţă de furnizori, şi am mai lua o gură de oxigen. Am înţeles că în primă fază ar urma să preia reţetele din lunile iunie şi iulie, apoi cele din luna august, dar să vedem dacă vor fi suficeinţi bani", a declarat Mariana Moldovan, farmacist. În lunile iulie şi iulie 2010 farmaciile mureşene au eliberat medicamente în valoare de peste 25 de milioane de lei.

La începutul lunii august CJAS Mureş anunţa faptul că fondurile destinate decontării medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, respectiv medicamente şi materiale sanitare din cadrul programelor naţionale de sănătate cu scop curativ, au fost epuizate. Farmaciile au început să elibereze medicamente în înţelegere cu furnizorii şi creditând statul.  Casa de Asigurări de Sănătate decontează farmaciilor din Mureş medicamentele eliberate pe reţete unice pe luna noiembrie a anului trecut, ceea ce înseamnă o întârziere de peste 240 de zile.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite