Târgu-Mureş: Extrabonusuri la plata impozitelor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumatate din târgumureşeni vor plăti până la primul termen
Jumatate din târgumureşeni vor plăti până la primul termen

Mureşenii care plătesc cu cardul impozite şi taxe până pe 31 martie pot primi bani înapoi, datorită unei campanii cu o bancă. În plus, cei care-şi achită toate dările către Primăriei la primul termen, mai beneficiază de o reducere de 10%.

Impozitele şi taxele locale au rămas la Târgu Mureş la nivelul anului 2009. În plus, toţi cei care plătesc toate taxele locale până la 31 martie pot beneficia de o reducere de 10%. Directorul serviciului de specialtiate din Primărie, Ercsei Francisc, a explicat că discountul se acordă din cuantumul taxelor pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport, taxe considerate de bază. Cele speciale, precum cea pentru salubritate, garaje sau habitat nu beneficiază de reduceri. Datorită acestei facilităţi, jumătate din contribuabilii târgumureşeni îşi achită taxele până la 31 martie.

“Este un beneficiu în primul rând pentru bugetul local, din75.000 de contribuabili persoane fizice am constatat că plătesc în jur de 35.000 de persoane în perioada aceasta. De aceşti bani noi dispunem de la început de an şi se pot finanţa proiecte”, a mai explicat Ercsei. Conform precizărilor sale datorită facilităţilor Direcţia de impozite şi taxe a încasat până la 93-96% din sumele datorate de cetăţeni.

Bani înapoi

Primăria a anunţat suplimentar şi o campanie derulată cu Banca Transilvania. Târgumureşenii care-şi plătesc impozitele sau taxele cu cardul la ghişeele Primăriei- persoane fizice şi juridice, vor participa la o tragere la sorţi programată în 5 aprilie. Se vor acorda 10 premii fiecare, reprezentând suma plătită cu cardul pentru taxe şi impozite, dar nu mai mult de 250 lei, astfel valoarea totală a premiilor este 2500 lei.

“Se poate plăti cu cardul la toate ghişeele din oraş. Ghişeele sunt în primăriile de cartier în Tudor Vladimirescu, Dâmbu şi 7 noiembrie, unde programul e cel afişat în cartiere. Cel din sediul Primăriei, Piaţa Victoriei nr.3, funcţionează de luni până vineri între orele 8-12 şi în zilele de luni şi joi şi cu program după amiaza, între 13.00 şi 15.30”, ne-a mai precizat Ercsei Francisc. Termenele de plată sunt pentru impozitele de bază: 31 martie şi 30 septembrie, iar pentru cele speciale 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 noiembrie. De scutiri sau reduceri mai pot beneficia refugiaţii sau persoanele cu handicap, pentru diferite taxe. 

“Este foarte clar pentru toată lumea că nici la nivel de salarii sau de pensii nu ne puteam aştepta la creşteri. În CL s-a adoptat o hotărâre de a păstra nivelul dărilor spre oraş ca anul trecut. E o metodă de protejare a veniturilor scontate pentru populaţie pe 2010”, a explicat viceprimarul Csegzi Sandor.

Cum vi se calculează impozitul pe locuinţă?

Târgu Mureş este localitate de rangul II. Impozitul pentru locuinţe spre exemplu, pentru persoane fizice, se plăteşte pe suprafaţă desfăşurată înmulţit cu 1,2. Sunt luate în considerare şi dependinţele din cadrul unui bloc şi la valoarea de impunere se aplică acel coeficient şi se obţine impozitul pe mp suprafaţă desfăşurată. Majoritatea blocurilor din cartiere au puţin peste 30 de ani şi beneficiază de altă reducere de 10% la această formulă de calcul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite