Târgu-Mureş: Emisiile de amoniac de la Combinat vor fi analizate în tot oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş are de astăzi un analizator mobil pentru măsurarea emisiilor de amoniac de la Combinatul Chimic Azomureş

Este singurul aparat de acest gen din ţară şi a fost achiziţionat de către reprezentanţii Ministerului Mediului special pentru judeţul nostru, având în vedere că aici întotdeauna sunt probleme cu poluarea din cauza combinatului. „În UE, orice combinat de acest gen nu se construieşte la mai puţin de 30 de kilometri de localităţi. Tocmai de aceea, oricâte modernizări s-ar face la instalaţii, în anumite zile mirosul de amoniac va exista. Oricât s-ar încerca să reducem această problemă, ea nu poate fi eliminată în totalitate. Până în acest moment, angajamentul celor de la combinat s-a respectat", a explicat ministrul Mediului, Borbely Laszlo. Este vorba despre înălţarea coşului de evacuare la 112 metri şi de modernizarea instalaţiilor de evacuare a azotatului de amoniu.

Analizatorul este montat pe o autoutilitară, iar echipamentul, în valoare de 213.000 de lei, a fost adus din Statele Unite ale Americii. „Analizorul este specializat pe analiza emanaţiilor de amoniac. Celelalte substanţe nocive emanate de combinat sunt măsurate de analizorii noştri ficşii", a explicat Dănuţ Ştefănescu, directorul APM Mureş. Utilitara va patrula în zonele în care sunt semnalate depăşiri ale limitei normale de emanaţii de amoniac, iar datele înregistrate vor fi trimise în timp real, online, la Agenţia pentru Protecţia Mediului. În acest fel, măsurătorile nu vor mai putea fi contestate de către reprezentanţii combinatului. Anul trecut Azomureş a înregistrat o singură depăşire a emisiilor de amoniac, în luna noiembrie, lucru pentru care a şi fost amendat.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite