Târgu-Mureş: Emil Ioan Boroş Vrea să câştige campionatul naţional de Rally

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are doar 16 ani, dar a ştiut întotdeauna ce vrea să facă. Nici colegii lui de clasă nu ştiu că Neluţu, aşa cum îi zic prietenii, este deja campion naţional la Rally Cross şi vrea să devină cel mai bun pilot de raliuri din lume.

La nici cinci ani s-a urcat prima dată singur la volan. „Nu-mi aduc aminte foarte bine, însă nu pot să uit maşina. Un Land Rover Defender. Eram undeva pe un câmp dechis, lat, şi era iarnă. Atât ţin minte, îţi dai seama ce concentrat eram", povesteşte Neluţu.

Ioan Boroş este elev în clasa a 10-a la Grupul Şcolar „Gheorghe Şincai", din Târgu-Mureş. „Am ales acest liceu tocmai pentru că este, practic, o şcoală de mecanică, nu neapărat o şcoală de studii medii. Ori, de mecanică am nevoie pentru a-mi urmări visul: acela de a deveni campion naţional la raliu", spune Neluţu. Tăcut, modest şi calculat, Neluţu Boroş este genul tipic de ardelean care tace şi face.

Aşa s-a întâmplat la vârsta de nouă ani, când a participat pentru prima dată la o cursă de iniţiere în rally cross, un sport destul de nou în România, făcut pentru cei care vor să se iniţieze în cursele cu maşini. „Primul concurs a fost un concurs de iniţiere, unde au participat mai mulţi băieţi de vârsta mea. Aveam nouă ani şi nu-mi amintesc să fi fost nimic deosebit decât maşina. Aveam un Volvo 740 turbo diesel, cât un autobuz. Avea cinci metri maşina aia", povesteşte Neluţu, care a trecut atunci primul linia de sosire.

S-a obişnuit cu maşinile şi cu podiumul

Un an mai târziu a venit şi primul concurs oficial de rally cross. Concursul s-a ţinut la Piteşti, iar Neluţu Boroş a ieşit al doilea după ce a concurat pe o Dacie sport. În urma acestui rezultat, tatăl său, Ioan Boroş, l-a legitimat la clubul Automoto Iseco. Clubul s-a afiliat apoi Federaţiei Române de Automobilism, iar Neluţu a devenit pilot profesionist şi participă de atunci la toate întrecerile de rally cross.

Nici rezultatele nu au întârziat să apară: locul trei în 2007, la campionatele naţionale de rally cross, campion naţional în 2008 şi locul doi în 2009, atât la juniori, cât şi la seniori. „Începând din acest an alerg şi la seniori, şi la juniori. La seniori, la clasa 1.600 mc, iar la juniori la 1.400 cmc şi, nu ştiu cum să spun, dar anul acesta sunt mai motivat ca niciodată să câştig. Vreau să câştig tot ce se poate aici, ca să pot să fac trecerea la grupa mare, la Raliul României. Vreau să fiu cel mai tânăr campion naţional", mărturiseşte Neluţu.

Când vine vorba de modele, mureşeanul este foarte concis. „Un model de urmat este Ari Warttanen, dintre cei mai vechi, ca să nu mai zic de Collin McRae, iar dintre cei noi, Sebastian Loeb e demn de toată lauda. A ieşit de cinci ori campion mondial. Cel puţin aşa aş vrea să ajung şi eu", spune Neluţu Boroş.

Născut. 22 octombrie 1993, Târgu-Mureş.

Studii. Elev la Gr.Şc. „Gheorghe Şincai".

Familie. Necăsătorit.

Ce-i place:

„N-am plăceri neobişnuite. Îmi place să ies cu prietenii, să mă distrez. Îmi place foarte mult să înot şi cred că de asta prefer să merg la mare, în locul excursiilor la munte. În rest, stau cam mult pe net, cel puţin aşa-mi zic ai mei, şi-mi mai plac jocurile pe calculator".

Ce nu-i place:

„Nu-mi place pescuitul, de exemplu. Mă plictisesc îngrozitor şi n-am răbdare. Nu-mi plac scandalurile şi mai ales scandalagiii. Aici trebuie să menţionez şi cocalarii, că tot e un cuvânt la modă, băieţii ăia cu gura mare, lăudăroşi. Nu-mi place fumatul şi jur că nu-i înţeleg pe cei care fumează tot felul de ierburi etnobotanice, ca să se simtă bine. Dar ce mă deranjează cel mai tare sunt cursele de stradă. Eşti bun, mergi pe pistă undeva, nu pe stradă".

Întrebări şi răspunsuri:

ll Ce maşină ai dori să ai?

Pentru curse, nu cred că există maşină mai bună ca Subaru Impreza VRX. E o maşină care a făcut istorie. N-am condus-o decât într-un joc pe calculator, dar mi-ar plăcea ca într-o zi să mă urc la volanului unei astfel de maşini. Dacă ar fi însă să discutăm despre ce maşină mi-aş dori, ei bine, mi-aş dori o maşină de epocă. Să zicem un Ford Sierra Cosworth. E o supermaşină.

ll Unde te vezi peste 5 ani?

Peste cinci ani mi-aş dori să particip în campionatul naţional de rally şi să-l câştig. Vreau să-l bat pe Gergo Szabo, campionul de acum, campion şi al Ungariei la rally. Nu ştiu dacă va mai concura şi peste cinci ani, dar asta ar fi dorinţa mea cea mai mare. E destul de greu însă. Îmi trebuie sponsori. Vom vedea, până atunci mai este timp. Deocamdată, sunt conştient că sunt foarte tânăr.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite