Târgu-Mureş: Elevii romi nu vor la liceu pe locuri speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de o sută de elevi de etnie romă s-au înscris pe locurile speciale care le-au fost alocate în liceele din judeţul Mureş, deşi erau disponibile peste 120 de locuri

Consilierul pentru problemele romilor din Prefectura Mureş, Florin Hajnal, a declarat pentru Mediafax, că în urma campaniei vizând creşterea numărului de copii romi admişi în sistemul de învăţământ desfăşurată în premieră, în acest an, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi de Partida Romilor Pro-Europa, 94 de elevi s-au înscris pe locurile speciale alocate pentru ei în licee.

"Campania s-a desfăşurat în peste 120 de şcoli la nivelul judeţului Mureş, iar ca rezultat 94 de copii au fost înscrişi pe locurile speciale pentru romi la studiile liceale. Având în vedere că erau 120 şi ceva de locuri disponibile la nivel de judeţ, mi se pare destul de puţin. Dar având în vedere că a fost prima dată când se face ceva de genul ăsta în majoritatea şcolilor din judeţ, în timp, sperăm să avem rezultate din ce în ce mai bune", a spus Hajnal.

El a precizat că locurile pentru romi la liceu au fost alocate înainte de repartizarea computerizată la nivel naţional şi accesarea lor se putea face o singură dată, înainte de celelalte etape de repartizare a elevilor în liceu.

Ca urmare, locurile rămase nu vor mai fi disponibile, iar cei care nu şi-au depus dosarul ca elevi de etnie romă, pentru a fi admişi pe locurile speciale pentru romi, pot să participe la celelalte repartizări la nivel naţional, alături de ceilalţi copii.

Hajnal a spus că, pentru romi, existau două locuri în fiecare clasă de liceu, locurile 31 şi 32 fiind date în completare la clasa normală, astfel că nu se poate interpreta că acestea se pierd.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Partida Romilor Pro-Europa din judeţ au încheiat, în luna mai, un protocol care vizează creşterea numărului de copii romi admişi în sistemul de învăţământ românesc la toate nivelurile, în urma unei campanii intitulate "Eu îţi dau recomandarea". În lunile mai şi iunie, activiştii romi au mers în zeci de şcoli din judeţ pentru a populariza posibilităţile de şcolarizare existente şi a vorbi cu tinerii interesaţi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite