Târgu-Mureş: Elevii Liceului de Artă vor picta pe întuneric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza lipsei spaţiului, atelierele de pictură şi desen au fost mutate în săli neracordate încă la electricitate. În plus, conducerea liceului nu are fonduri pentru finalizarea internatului, iar copiii vor începe anul şcolar înghesuiţi în săli fără curentn electric.

Primul clopoţel nu va aduce bucurie în sufletele elevilor Liceului de Artă din Târgu-Mureş, pentru că micii artişti vor fi nevoiţi să înveţe în condiţii improprii. Problema imobilelor în care funcţionează Liceului de Artă este veche, iar conducerea unităţii de învăţământ încearcă an de an an să găsească soluţii pentru ca elevii să poată învăţa în condiţii cât mai bune.

Liceul are trei clădiri: una principală, retrocedată Bisericii Greco-Catolice, una în care funcţionau atelierele de artă plastică, retrocedată Bisericii Reformate şi o clădire tip internat pe strada Mărăşti. Anul trecut, Inspectoratul de Stat în Construcţii a avertizat conducerea liceului că cea de a doua clădire este într-un stadiu avansat de degradare, iar elevii sunt în permanenţă în pericol. Astfel, direcţiunea a decis să mute atelierele plastice din clădirea retrocedată Bisericii Reformate în clădirea internatului de pe strada Mărăşti. În vechea clădire a rămas doar atelierul de sculptură, pentru că sala e dodată cu un cuptor electric.

Săli fără electricitate

Mutarea elevilor nu rezolvă însă problema, deoarece clădirea internatului Liceului de Artă a rămas nefinalizată din lipsa fondurilor, iar elevii vor începe anul şcolar în săli neracordate la electricitate şi energie termică. „La etajul al doilea al clădirii am amenajat două săli pentru artă plastică şi desen. Problema e că aceste săli nu sunt racordate la electricitate şi nici la încălzirea centrală. Sperăm ca problema să se rezolve până în octombrie, dacă nu, vom înghesui cumva elevii în sălile de la parter", spune Peter Maria, director adjunct al Liceului de Artă. Numai că sălile de la parter sunt ocupate de atelierele de grafică, deci elevii de la pictură se vor înghesui pe unde vor apuca.

Igienizare pe unde se poate

Clădirea principală a liceului este retrocedată Bisericii Greco-Catolice, căreia Primăria îi plăteşte chirie pentru spaţiu. Fiind o clădire veche de peste o sută de ani, pereţii sunt plini de igrasie. „Anul acesta avem aviz sanitar pentru că am întreţinut clădirea cum am putut. Am obţinut o sursă de finanţare extrabugetară şi acum igienizăm sălile în care funcţionează secretariatul, contabilitatea şi direcţiunea", a mai spus directoarea.

La Liceul de Artă învaţă în jur de 730 de elevi, îndrumaţi de 150 de profesori.

Şcoli fără autorizaţie sanitară

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu-Mureş, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas", Liceul Teologic Reformat „Bolyai Farkas" şi Liceul „Avram Iancu" nu au autorizaţie sanitară. Liceele şi-au depus documentaţia la DSP şi speră ca până la începutul anului şcolar să primească avizul. Autorizaţia sanitară de funcţionare pentru Liceul de Artă expiră în luna octombrie.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite