Târgu-Mureş: Despăgubiri infime pentru deţinuţii politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis să-i răsplătească pe aceştia pentru suferinţa din vremea comunismului cu maximum 10.000 de euro. Foştii deţinuţi politic sunt nevoiţi să constate cu stupoare că nu valorează prea mult pentru Statul român.

Foştii deţinuţi politic şi familiile acestora au primit o grea lovitură din partea statului român. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/2010, publicată în Monitorul Oficial în data de 1 iulie, Guvernul a stabilit la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor pentru condamnările cu caracter politic.

De asemenea, s-a stabilit, că procedura de emitere a titlurilor de plată pentru despăgubirile aferente imobilelor preluate în mod abuziv va fi suspendată pentru o perioadă de doi ani.

„Este o măsură cât se poate de nedreaptă. Şi eu am fost deţinut politic şi am suferit enorm de mult. Timp de un an şi trei luni nu am avut voie să vorbesc cu nimeni, am stat singur şi interogat zile în şir. Cred că guvernul a greşit. Ar fi trebuit să stabilească un cuantum al daunei rezonabil pentru fiecare deţinut în parte. Cei care au suferit mai mult să primească daune morale mai mari şi, cu siguranţă, nu în limita a 10.000 de euro, pentru că nici nu-şi imaginează prin ce am trecut", a declarat Kisadorjáni Szilágyi Domokos, fost deţinut politic.

O poveste cutremurătoare

Kisadorjáni Szilágyi Domokos a fost luat de ofiţerii Securităţii şi încarcerat în anul 1963. Timp de un an şi trei luni a stat închis, fără a fi vinovat pentru comiterea vreunei infracţiuni. A fost interogat timp de 90 de zile şi închis într-o încăpere minusculă.

„Eram singur în aceea încăpere. Îmi era dor de familie şi de prieteni. Cred că numai credinţa în Dumnezeu şi speranţa m-au ţinut în viaţă. Nu mă durea atât de mult faptul că stau închis pe nedrept, ci mai degrabă faptul că sunt izolat de lume. După câteva luni am ajuns să sculptez fiecare membru al familiei mele, în parte, din săpunul pe care-l aveam la îndemână. Şi discutam cu ei, ca să nu înnebunesc", povesteşte Kisadorjáni Szilágyi Domokos.

Pafoanele până la care instanţa poate acorda despăgubiri morale reglementate de actul normativ sunt: 10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic; 5.000 de euro pentru soţul, soţia şi descendenţii de gradul I, respectiv 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul al doilea

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite