Târgu-Mureş: Cornel Brişcaru, juristul care te ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Brişcaru a câştigat lupta cu statul român
Cornel Brişcaru a câştigat lupta cu statul român

Tânărul este juristul care a reuşit să oblige statul să plătească o indemnizaţie corectă  surorii sale care a născut tripleţi.

Cornel Brişcaru este omul căruia vrei să-i ceri ajutorul pentru că ştii că nu pleci dezamăgit. „Am curaj. Serios, am curaj şi nu am prea mult de pierdut, de aceea mă bat cu toţi", mărturiseşte Brişcaru.

Cornel a terminat Dreptul la Cluj şi s-a angajat la stat. Mai întâi la Primăria Târgu-Mureş şi mai apoi la Prefectură. „Eram şef de cabinet la prefect, îşi aminteşte Cornel. Dacă venea cineva cu o problemă la mine, dădeam un telefon şi se rezolva. Pe urmă am plecat din Prefectură şi m-am izbit de realitate. Nu mai puteam rezolva ceva nici cu zece telefoane, deşi eram acelaşi om. Atunci mi-am zis: dacă eu nu pot rezolva nimic, deşi mă cunosc cu toţi, păi cum să poată rezolva ceva omul care vine de undeva de la ţară şi nu cunoaşte pe nimeni. M-am gândit şi am făcut Apdo-Lider, asociaţia prin care încerc să-i ajut pe cei care au nevoie", îşi aminteşte Brişcaru.

Formator de opinie

Un episod inedit din viaţa lui Cornel s-a petrecut în 2006 când sora lui, Ionela care locuia în Aiud a născut tripleţi. „Născuse trei fetiţe frumoase, iar statul nu plătea indemnizaţie de creştere decât pentru un singur copil. Cică aşa e legea. Am dat statul în judecată şi în 2008 am câştigat. Pentru că aşa e corect şi firesc. Toată România a răsunat după ce a ieşit cazul în presă şi am înţeles că mulţi ne-au urmat exemplul" , spune tânărul jurist.

În prezent, tânărul se implică activ în societate prin Apdo-Lider, o asociaţie care luptă pentru drepturile omului. „Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu spun că vii la mine şi te rezolv pe loc. Nu. Dar spun că dacă vii la mine, îţi explic ce şi cum şi te îndrum către instituţia la care trebuie să-ţi rezolvi problemele. Am vrut ca Apdo-lider să fie un proiect de atitudine şi nu un alt ONG pentru drepturile omului care să stârnească panică şi conflicte. Îţi spun şi legile şi tot ce ai dreptul şi ce nu ai dreptul", spune Cornel Brişcaru.

Proiecte sociale

Tânărul vrea să lucreze în continuare cu oamenii  şi are în derulare două campanii sociale: „Schimb de cărţi" şi „Lecturi urbane", care au luat naştere în „Clubul presei" pe care îl administrează.  „Vreau să ne trezim  şi să ajungem cândva să ne preocupe doar lucrurile normale, ca de exemplu, ce cărţi mai citim sau la ce piesă de teatru mai mergem. Să nu ne mai preocupe de ce n-avem apă caldă sau de ce plătim impozite atât de mari" mai spune tânărul.

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cea mai ciudată cerere primită la Apdo-lider?

Am primit într-o dimineaţă o scrisoare de la un cetăţean care mă avertiza că urmează să vină diavolul pe pământ şi că trebuia să intervenim de urgenţă pentru avea să se întâmple o mare nenorocire. O zi întreagă m-am gândit la care dintre instituţiile statului să-l îndrum.

Ai pleca din ţară?

Eu nu plec. Vreau ca amintirile acelor zile în parc, la şah, să fie doar de aici. Din locul în care ciobanul numărul trei s-a lăsat ucis pentru că îi era frică să lupte. Rămân pentru a vedea dacă în viaţa asta vom invăţa să ne purtăm ca nişte oameni.

Ce-i place:

„Îmi plac oamenii deştepţi care au curajul să exprime un punct de vedere. Îmi place mâncarea bună. Sunt un mare gurmand. Îmi place mai ales peştele cu fructe. Dacă mai am norocul să-l şi prind, bine, dacă nu, apelez cu încredere la pescarii din hypermarketuri".

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac acei oameni care se umilesc o viaţă întreagă pentru o firimitură. Nu suport proverbul ăla românesc, „Capul plecat sabia nu-l taie" cum nu-l suport nici pe acela cu „Fă-te frate cu dracul până treci puntea". Nu-mi plac oamenii care vorbesc din auzite" 

Profil

Data naşterii: 18 sept. 1974, Vatra Dornei

Studii: -Facultatea de drept din Cluj

            -Master în management politic

Stare civilă: căsătorit, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite