Târgu-Mureş: Contract de 1 leu între CAS şi farmacişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul farmaciştilor va semna săptămâna aceasta contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cum fondurile pentru medicamente compensate s-au epuizat din luna martie, contractul dintre cele două părţi are doar valoare legală

Farmaciile din judeţul Mureş au epuizat fondul pentru medicamente compensate şi gratuite încă din luna martie 2010 şi ar putea intra în faliment. Banii au început să se cheltuiască din noiembrie, anul trecut, cele 33 de milioane de lei alocate dovedindu-se a fi insuficiente pentru bolnavii din judeţ. În acest context s-a ajuns ca farmaciştii şi Casa de Asigurări de Sănătate să încheie un contract formal. „Noi am făcut deja dosarul, zilele acestea se editează şi urmează ca poimâine să semnăm şi acest contract. Unul formal deoarece bani pentru compensate nu mai sunt. Noi întotdeauna am semnat contractul pentru sume modice însă valoare de 1 leu n-am avut niciodată" a declarat Iustina Vas, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Mureş. În acest context contractul se semnează doar pentru acoperire legală. „Aşa cum şi medicii trebuie să semneze acest contract şi noi trebuie să semnăm pentru a avea acoperire legală pentru eliberarea celorlalte medicamente", a mai spus Iustina Vas.

S-au eliberat compensate şi în aprilie

Cu toate că nu mai erau bani, farmaciştii au continuat să elibereze medicamente compensate şi gratuite."Noi am creditat statul cu suma de 97 de miliarde de lei vechi. Asta înseamnă că numai pe luna aprilie am eliberat reţete de aceşti bani. În condiţiile în care nu sunt returnaţi aceşti bani ne vedem nevoiţi ca de la 1 iunie să punem lacăt pe uşi" a spus Iustina Vas. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Mureş recunosc această sumă formală, de 1 leu. „Este adevărat că suma este modică. Vom semna contractul cu farmaciştii după ce vom verifica dosarul. Cât despre medicamentele compensate, noi am făcut demersuri şi am cerut suplimentarea fondurilor însă deocamdată nu am primit nici un răspuns favorabil. Ţinem să precizăm că acele medicamente pentru pacienţii speciali cu boli grave, ca sida sau cancer sunt în continuare compensate iar fondul a fost calculat să ajungă până la sfârşitul anului" a spus Alina Aldea, purtătoarea de cuvânt de la Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru aceste medicamente sunt alocaţi aproape 4 milioane de lei. În judeţul Mureş există 200 de farmacii în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. În caz că nu vor li se vor returna cele aproape 10 milioane de lei, farmaciile vor intra în faliment.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite