Confecţionează cetere din deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar din comuna Vărgata fabrică instrumente muzicale inedite din materiale neconvenţionale. Kilyen Domokos sculptează ceterele, pentru a fi cât mai pe placul clienţilor. Artistul ciopleşte şi porţi pentru sătenii din zonă.

Toţi localnicii din comuna Vărgata îl cunosc pe Kilyen Domokos, un bătrânel de 70 de ani, vestit în toată zona pentru talentul său artistic. Cei mai mulţi îl ştiu de la primărie, unde a ocupat fotoliul de primar timp de 28 de ani, însă bătrânul s-a făcut cunoscut şi datorită pasiunii sale pentru fabricarea ceterelor, un fel de viori populare.

Ineditul acestor instrumente stă în modul lor de creaţie. Kilyen Domokos le confecţionează din resturi de lemn şi fier. Astfel, pentru o ceteră, bătrânul foloseşte o bucată de lemn de foc, un butuc mai tare pentru cheile de acordare făcute din fier beton de 6 mm, iar pentru corzi, cablu de ambreiaj de Dacie.

„Este cel mai simplu instrument popular care există în lume. Fabricarea unei cetere îmi ia cam două săptămâni, timp în care o acordez, iar apoi se poate cânta la ea. Cetera e un instrument care nu poate fi folosit decât la cântatul melodiilor populare simple", explică bătrânul.

„Caut să las tradiţia mai departe"

Cetera meşterului din Vărgata are un sunet care aduce puţin cu mandolina, nu are arcuş, iar corzile sunt atinse direct cu degetul pentru a scoate sunetele dorite. După ce sunt gata, artistul le sculptează. „Instrumentele sculptate devin obiecte de decor şi îi atrag şi pe tineri. Eu nu vreau ca tradiţia aceasta a confecţionării ceterelor să moară, de aceea caut s-o las mai departe.

Momentan, am un tânăr sculptor interesat să înveţe fabricarea lor", ne-a mai spus artistul popular. Bătrânul a început să confecţioneze cetere din copilărie, când oamenii de la ţară nu-şi puteau permite achiziţionarea de instrumente muzicale.

„Când eram copil nu exista electricitate, eu am crescut desculţ şi cu lampa cu petrol, dar îmi plăcea mult muzica, aşa că m-am apucat să-mi cioplesc o ceteră, să am la ce cânta", povesteşte bătrânul. Lucrările bătrânului sunt unice în zonă. „Pe toată Valea Nirajului nu mai e nimeni care să ştie face astfel de cetere", a adăugat Kilyen Domokos.

Artistul popular de la Vărgata a sculptat până acum peste 30 de cetere, pe care le‑a vândut sau le-a făcut cadou prietenilor. Pe lângă acestea, bătrântul sculptează şi porţile caselor. „Am cioplit în stilul secuiesc peste zece porţi, prima dată pentru mine, apoi pe la parohiile din zonă. M-am apucat de sculptatul lor de zece ani, practic de când am ieşit la pensie", a mai spus artistul.

CE ESTE CETERA

Potrivit dicţionarului explicativ al limbii române, ţitera sau cetera este un instrument muzical compus dintr-o cutie de rezonanţă cu coarde de metal, puse în vibraţie prin atingere cu o lamă (ori cu un inel) de os sau de metal.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite