Târgu-Mureş: Ciprian Lupşa, antrenorul unei noi generaţii de fotbalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Lupsa, un promiţător antrenor de copii şi juniori
Ciprian Lupsa, un promiţător antrenor de copii şi juniori

Clubul mureşean de fotbal FC Junior are trei terenuri de fotbal din care unul sintetic, o sală pentru sezon rece, bazin de recuperare, însă cel mai valoros rămâne Ciprian Lupşa, unul dintre antrenorii de copii.

Are 31 de ani şi poate fi considerat unul dintre cei mai prolifici antrenori de fotbal la copii şi juniori din judeţul Mureş. Ciprian Lupşa, pentru că despre el vorbim, nu se poate lăuda cu mari performanţe în ceea ce priveşte cariera lui de jucător, însă are deja palmares în calitate de antrenor. „Am jucat fotbal la Şcoala particulară «Marcel Puşcaş» din Oradea prin anii 1996-1998. În sezonul 1998-1999 am debutat şi în Divizia A. Am jucat şapte meciuri titular şi am fost de şapte ori rezervă la Universitatea Cluj", a povestit tânărul antrenor.

A jucat la o echipă din Germania

„În 1999 mi-am reziliat contractul şi am plecat în Germania să dau probe de joc la Wurszburg. Era o echipă de liga a treia însă acolo am văzut ce înseamnă cu adevărat o bază sportivă. N-am fost la nivelul aşteptărilor. Eram străin şi cam dezorientat",îşi aminteşte cu nostalgie Ciprian, catalogând totodată acest episod ca fiind cel mai mare eşec din viaţa lui. Eşecul nu l-a descurajat însă. S-a întors la Cluj şi şi-a finalizat studiile. În 2003 şi-a început activitatea de antrenorat. Mai întâi la clubul FC Kinder, între 2003 şi 2005.

Antrenează două grupe de copii

Din anul 2005, Ciprian Lupşa antrenează la clubul mureşean FC Junior. Are două grupe de copii. Una de 13-14 ani şi cealaltă de 7-8 ani, grupe cu care s-a clasat pe podium trei ani la rând în Slovacia la Flagaria Cup, cel mai prestigios turneu de copii din Europa.

Tot la palmares se mai adaugă şi locul 3 pe ţară la Braşov Cup în 2009. „Sunt rezultate care mă motivează foarte mult şi care dau speranţe şi mie ca antrenor, şi copiilor ca viitori fotbalişti", spune tânărul antrenor. Clubul la care antrenează Ciprian nu vinde, deocamdată, jucătorii. Există şi excepţii. „Doi portari crescuţi la clubul de fotbal FC Junior au plecat. Unul a ajuns la Academia de fotbal «Gheorghe Hagi», iar celălalt a dat probe de joc la Blackburn în Anglia şi s-ar putea să rămână acolo", a dezvăluit Lupşa.

 Cea mai mare bucurie pentru antrenorul mureşean rămâne însă faptul că vin copii în permanenţă şi se înscriu la fotbal, iar părinţii se implică foarte mult. Ciprian Lupşa se pregăteşte să plece din nou în turneu cu cele două echipe de copii. Primul se va desfăşura în Austria, în perioada 26-30 iunie. Apoi urmează din nou Flagaria Cup din Slovacia, unde se numără printre favoriţi. Apoi urmează Braşov Cup între 14 şi 20 august. „Cel mai important turneu rămâne Flagaria Cup în Slovacia. Anul acesta vrem să luăm titlul cu orice preţ şi să arătăm că noua generaţie de fotbalişti are valoare. Un alt aspect este acela că performanţa de anul trecut, şi anume clasarea pe locul trei, se regăseşte în cazare şi masă pentru care nu trebuie să mai plătim", a mai spus Ciprian Lupşa.

Întrebări şi răspunsuri

Care e cea mai mare satisfacţie?

Pot să spun că sunt fericit că am găsit la FC Junior un grup de oameni serioşi şi nu pot să nu-i menţionez pe  preşedintele clubului, Bogo Ferenc, pe vicepreşedintele Septimiu Teut sau pe investitorul Tibi Petriş. Ce au realizat ei nu e la îndemâna oricui.

Ce se mai construieşte la club?

Teminăm anul acesta tribuna şi terenul sintetic. Avem deja condiţii de echipă de primă divizie. În aproximativ doi ani vrem să ne înscriem cu o echipă de seniori în Campionatul României. O luăm de jos, în divizia judeţeană.

Data naşterii: 19 octombrie1979 Tg. Mureş

Studii:

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Babeş Balyai Cluj- Napoca, promoţia 2002

Master în ştiinţa fotbalului 2003

Familie: Căsătorit, un copil

Ce-i place: „Îmi place muzica şi ascult cu mare plăcere orice. De la muzică retro, comercială, de cameră până la muzică de cluburi, house şi techno. Nu suport manelele. Îmi place foarte mult baschetul şi chiar am ajuns, pe la 16 ani, în lotul naţional de baschet. Îmi plac foarte mult excursiile la munte însă cele mai frumoase rămân excursiile în cantonament cu copiii".

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii falşi, mincinoşi şi mai ales cei care nu sunt  punctuali. Nu-mi plac nici oamenii închisi, introvertiţi şi cei care nu comunică. Nu-mi place bârfa şi nu-mi plac turnătorii. Tocmai de aceea am mari pretenţii de la copiii pe care-i antrenez să nu intre în aceste categorii."

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite