Târgu-Mureş: Cimitirele, mâna „moartă” a municipalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali vor să reducă drastic cheltuielile municipalităţii pe îngrijirea cimitirelor. Municipalitatea vrea să externalizeze serviciile însă deocamdată s-a trecut la majorarea tarifelor

Consilierii locali din Târgu-Mureş au aprobat în ultima şedinţă, tarife noi pentru serviciile cimitirelor din patrimoniu. Decizia consilierilor de majorare a acestor tarife vine după o analiză a cheltuielilor şi veniturilor. „Această analiză arată că cimitirele lucrează în pierdere din anul 2008 încoace, pierderi care nu sunt deloc de neglijat" a declarat Bogdan Buda, consilier local. Potrivit raportului de analiză economică anexat expunerii de motive a proiectului de hotărâre adoptat de consilierii locali în şedinţa din 29 iulie, cel mai mari cheltuieli sunt cheltuielile de personal, adică aproximativ 60 la sută. Restul de 40 la sută sunt cheltuieli materiale.

Pierderi consistente în ultimii doi ani

Serviciul Public de Utilitati Municipale din Târgu-Mureş a înghiţit de la bugetul local în ultimii doi ani, peste 800 de mii de lei. Primarul Dorin Florea a invocat de mai multe ori această problemă şi a propus chiar externalizarea acestui serviciu, fără nicio finalitate însă. Problema este cu atât mai gravă cu cât implică angajaţii primăriei. „Intenţia noastră nu este de a da oamenii afară, ci de a gândi o reaşezare a personalului, pentru că noi nu avem un aparat propriu supradimensionat. De asemenea, dorim şi externalizarea unor servicii ale Primăriei, cum ar fi Poliţia Comunitară sau Administraţia Cimitirelor. Dacă reuşim externalizarea, acestea vor fi preluate de către societăţi comerciale, iar personalul va fi păstrat" a declarat în urmă cu o săptămână Aurel Trif, purtător de cuvânt al primăriei din Târgu-Mureş. Pentru a reduce cheltuielile, de la 1 septembrie fiecare proprietar de loc de veci din cele patru cimitire vor plăti 100 de lei pe sezon pentru amenajarea şi întreţinerea completă a unui mormânt, aceasta însemnând stropirea, plivirea şi curăţirea mormintelor la perioade bine stabilite. Tarife majorate vor fi şi la ceremonia de îngropare. Transportul şi asigurarea ceremonialului defunctului, săparea gropii şi înhumarea vor costa de la 1 septembrie 350 de lei adică de cinci ori mai mult decât până acum. Serviciul Public de Utilitati Municipale administreaza cimitirele din Sângeorgiu de Mureş, Livezeni, Remetea şi Cimitirul Central din Târgu-Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite