Târgu-Mureş: Cetăţenia maghiară, apă de ploaie pentru etnicii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea adoptată de Parlamentul maghiar i-a lăsat rece pe "ungurii" din Târgu-Mureş. Cel mai mult se bucură maghiarii din România care doresc să se mute definitiv în ţara vecină.

Decizia Parlamentului Maghiar de a acorda cetăţenie maghiară tuturor etnicilor stabiliţi în afara graniţelor Ungariei nu i-a entuziasmat foarte tare pe cei din România. În primul rând, pentru că nu prea există avantaje pentru cei care ar avea dublă cetăţenie româno-maghiară.

Păreri împărţite

Ba mai mult, cei care devin unguri cu acte în regulă nu au drept de vot decât în cazul în care se stabilesc în ţara vecină. „E o chestiune de mândrie mai mult. Sigur, mi se pare corect ca cei care vor să obţină şi cetăţenia maghiară, însă pe mine personal nu mă afectează cu nimic", spune şi Dana Kulcsar, tehnician. „Bănuiesc că ne-ar putea ajuta acest lucru să scăpăm de o grămadă de acte dacă ar fi să ne mutăm acolo", a spus Ihegyi Ibalya, pensionară din Târgu-Mureş.

Totuşi, nu orice persoană poate primi cetăţenia Doritorii trebuie să facă dovada că au origini maghiare şi că vorbesc limba maghiară. „Dubla cetăţenie mi-ar prinde bine dacă m-aş muta în Ungaria şi dacă mi-aş căuta un serviciu acolo, ceea ce, deocamdată, nu e cazul. Personal, în acest moment am o părere neutră, nu-mi schimbă viaţa cu nimic", este de părere şi Kristof Orsolya, asistent manager.

Nici politicienii nu sunt entuziasmaţi

Chiar şi politicienii români care reprezintă minoritatea maghiară din România sunt rezervaţi în declaraţii. „Părerea mea este că această dublă cetăţenie are o însemnătate pur afectivă, având în vedere că ambele ţări sunt membre ale Uniunii Europene. Sunt oameni pentru care această dublă cetăţenie înseamnă ceva, cum de exemplu şi moldovenii au primit cetăţenie română. Dar prea mare însemnătate nu are", a declarat Kellemen Attila, deputat UDMR de Mureş.

Nici presa de limbă maghiară din România nu acordă un gir prea mare deciziei Parlamentului maghiar. „Această lege are, fără doar şi poate, o semnificaţie sentimentală. Personal, nu cred că vor fi mulţi cei care să dorească să se mute în Ungaria, dar este o reconfirmare, dacă vreţi, că ne tragem din aceeaşi naţiune, mai ales că referendumul din 2005 din Ungaria în care maghiarii au votat împotriva acordării acestei duble cetăţenii ne-a lăsat un gust amar nouă, celor din România", a spus Nagy Miklós Kund, redactor şef la ziarul „Nepujsag".

Legea adoptată recent de Parlamentul maghiar se referă şi la etnicii din Slovacia. Guvernul Slovac a decis, însă, ca cetăţenilor care aplică pentru  obţinerea cetăţeniei maghiare să li se retragă automat cea slovacă. Pierderea cetăţeniei nu se aplică în cazul în care persoanele obţin dubla cetăţenie la naştere ori prin căsătorie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite