Târgu-Mureş: Centru pentru vizitatori la căminul de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii vor avea conditii mai bune
Pensionarii vor avea conditii mai bune

Lucrările la proiectul de 1 milion de euro pentru căminul de bătrâni vor începe în martie. Dublarea taxei pentru mureşenii internaţi aici a fost amânată până luna viitoare.

Consilul Local Târgu Mureş a aprobat  în ultima şedinţă modificări ale proiectului tehnic pentru modernizarea Căminului de bătrâni din oraş. De asemenea, dublarea taxei, de la 290 la 600 lei,  pentru cei 77 de pensionari internaţi aici a fost amânată. Mureşenii vor beneficia de încă un spaţiu de zi în afara celui de mese şi va fi creat un spaţiu pentru vizitatori. În plus va fi introdus un sistem de primire a noilor locatari care să includă o sală de primire - spaţiu de igienizare înainte de intra în circuitul clădirii cu legătură directă cu cabinetul medical. Primăria Târgu-mureş a câştigat un proiect de finaţare pentru reabilitarea şi modernizarea Căminului de bătrâni din oraş, din fonduri nerambursabile, ce presupune atât reabilitarea clădirii cât şi crearea unui centru de zi pentru persoanele bolnave de Alzheimer. „Sperăm ca până în martie să se semneze şi contractul de finanţare ca să poată începe lucrările. Proiectul presupune reabilitarea întregii clădiri care este momument istoric, inclusiv mansardare. Valoarea proiectului este de aproximativ 1 milion de euro”, ne-a declarat Dana Ijac, şef Serviciu Programe de Finanţare din Primăria Târgu-Mureş.  Ultima reabilitare a clădirii a fost făcută în 1981. „De atunci am făcut doar lucrări de întreţinere, am zugrăvit exteriorul şi s-a lucrat la acoperiş”, a spus Rodica Filip, contabila Căminului de Bătrâni. Mansardarea clădirii va însemna crearea spaţiului necesar pentru realizarea unui Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, mai ales că numărul acestora creşte în judeţ de la an la an cu 15%.  În Târgu Mureş din cei 700 de îngrijitori şi însoţitori ai bolnavilor plătiţi din bani publici, 90 se ocupă de persoane cu Alzheimer. Dintre bolnavi în jur de 50 au asistent personal şi aproximativ 40 care primesc indemnizaţie pentru însoţitor.

Argumentele taxelor noi

77 de persoane sunt în îngrijire acum la Căminul de bătrâni, din care 70 persoane dependente sociomedical – imobilizate la pat. Taxa de 290 lei a fost stabilită în 2005, iar Primăria a calculat că acum costul mediu lunar este de 762 lei/persoană şi a propus creşterea taxei până la 600 lei. Consilierii au cerut date suplimentare pentru a vedea câţi bătrâni au pensii suficient de mari pentru a suporta noile tarife.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite