Târgu-Mureş: Cătălin Ştefan Mândru a lăsat economia pentru actorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Mândru
Cătălin Mândru

A fost cât pe ce să termine facultatea de economie şi să se angajeze la o bancă. Destinul i-a pregătit însă altceva şi l-a adus pe Cătălin pe meleaguri mureşene. În prezent este unul dintre cei mai prolifici tineri actori din Târgu-Mureş.

Cătălin Ştefan Mândru s-a născut la Iaşi şi a copilărit mai mult la bunici. De copilărie nu-şi aminteşte prea multe decât că şi-a terminat „cariera" de fotbalist mult prea devreme. „Jucam fotbal pentru că asta era singura noastră distracţie. La un moment dat la un prieten i-a intrat un cui în pantof şi în loc să dea în minge a dat în piciorul meu. Aşa mi-am încheiat cariera de fotbalist", glumeşte Cătălin.

S-a plimbat de la o şcoală la alta

Lui Cătălin i-a plăcut la şcoală. Atât de mult încât s-a transferat de la o şcoală la alta în speranţa că va învăţa cât mai multe. Ultima dintre ele i-a fost cea mai draga. „Aveam acolo un profesor de română care a văzut ceva în mine. Îmi spunea tot timpul că ar trebui să mă fac actor. Îi plăcea cum povesteam", spune Cătălin. De altfel profesorul lui de limbă română a scris şi prima piesă de teatru în care a jucat Cătălin. „Era o piesă în patru personaje care a prins foarte bine. Am jucat-o mult în şcoală şi apoi şi prin alte şcoli. A fost primul meu succes", glumeşte Cătălin. Cu toate acestea, după liceu s-a înscris la Facultatea de Economie din Iaşi pe care a terminat-o fără să dea examenul de licenţă însă. În timpul facultăţii a vrut să înveţe să cânte la chitară aşa că a început să meargă regulat la Casa de Cultură a studenţilor din Iaşi. „Mergeam acolo şi tot vedeam un afiş cu Teatrul Ludic şi nu ştiam ce e acolo. Tot timpul uşa era închisă, tot timpul misterios. Într-o zi am deschis uşa şi m-am îndrăgostit imediat de acel loc" spune Cătălin.

Toată lumea îl ruga să „încerce" la Universitatea de teatru

La Teatrul Ludic, Cătălin s-a întâlnit cu Bobo, solistul trupei „Fără zahăr" cu care avea să joace rolul vieţii lui. „Stăteam amândoi peacolo şi a venit regizorul şi ne-a aruncat aşa nişte foi ca să scape de noi. Era un scenariu al piesei Cine sapă gropa altuia de Băieşu. Nu era mare lucru dar cum am jucat noi, sincer şi fără să aprofundăm prea mult, a ieşit un superspectacol" îşi aminteşte Cătălin. De altfel cu acel rol a mers în multe locuri din multe ţări. Unul dintre acele locuri a fost Târgu-Mureşul. „Am ajuns să jucăm acel spectacol la Târgu-Mureş la Festivalul de Satiră şi Umor. Aici fiecare ţinea un monolog de maxim 15 minute ori piesa noastră era de peste o oră. Unii ne-au huiduit, alţii ne-au plăcut. Cert este că mi-am zis că dacă ar fi să fac facultatea de teatru undeva, aici aş face-o", spune Cătălin. Târgu-Mureşul este oraşul care l-a adoptat până la urmă pe Cătălin. Tot aici şi-a cunoscut şi soţia, pe Nora, tot o ieşeancă şi tot actriţă.

Data naşterii: 8 decembrie 1979, Iaşi

Studii: Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureş

Stare civilă: căsătorit

Ce-i place: Îmi plac plăcintele cu brânză moldoveneşti şi-mi place puiul cu smântână. Îmi place să cunosc oameni „faini", îmi plac foarte mult căţeiii şi chiar vreau să-mi iau şi eu un pui de labrador. În rest, îmi place seriozitatea şi muzica. Întotdeauna mi-am dorit să fiu D.J.

Ce nu-i place: Nu-mi place să fiu constrâns de ceva sau în ceva. Ca un moft din copilărie, nu-mi place peştele. Nu-mi place deloc frigul şi pot să spun că prefer marea în locul muntelui. Şi un alt lucru care nu-mi place este acela că nu suport să merg cu microbuzul mai ales că am rău de maşină. Dar transportul cu microbuzul mi se pare cel mai incomod.

Întrebări şi răspunsuri:

Ai regretat vreodată că nu te-ai făcut economist?

Nu am regretat că nu m-am făcut economist. Am regretat că nu am terminat facultatea deşi nu ar fi fost un efort prea mare. Dar uite că regretele vin întotdeauna tardiv. Asta este, mergem mai departe şi ne vedem de treabă. Eu am luat-o pe un drum şi voi merge pe el până la capăt. Fără regrete

Ţi-ai făcut planuri de viitor pe termen lung?

Nu. Niciodată nu-mi fac planuri pe termen lung. Deocamdată trăiesc şi-mi împart viaţa între familie şi carieră. Pe partea cu familia mi-aş dori ca în cel mai scurt timp să-mi cumpăr o casă şi dacă voi avea posibilităţi şi o maşină. Pe partea cealaltă, de carieră, vreau să joc. Vreau să cunosc regizori, oameni de teatru, să citesc scenarii şi să joc pe scenă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite