Târgu-Mureş: Cardiologia are nevoie de resuscitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările dese de miniştri şi prostul management au făcut ca România să fie codaşă şi la capitolul sănătate. Deşi au recunoaştere pe plan naţional, medicii cardiologi din Târgu-Mureş se împiedică de birocraţia românească în cursa lor către performanţă.

Reuniţi la cea de a noua ediţiei a Conferinţei Internaţionale a Cardiologilor, care se desfăşoară zilele acestea la Târgu-Mureş, medici specialişti din Europa Centrală şi de Est au fost nepălcut suprinşi de nivelul la care se află medicina românească. Scopul conferinţei este de a schimba idei şi experienţe diferite afecţiuni ale inimii sau tehnici de operare. Din păcate, medicii români privesc şi ascultă neputincioşi pentru că nu au posibilitatea să aplice în spitalele din ţară ceea ce învaţă la conferinţă.

 Tehnici de ultimă oră

Cu siguranţă, provocarea cea mai mare pentru cardiologi o reprezintă infarctul miocardic acut. „Este boala care are cea mai mare rată de mortalitate, rată pe care noi am reuşit să o minimalizăm prin angeopatie cu implant de stent, astfel că am redus rata de mortalitate până la patru la sută", a declarat Merkelly Bela, profesor doctor la Institutul Inimii din Budapesta. „Cu siguranţă este cea mai indicată procedură la pacienţii cu infarct miocardic acut, însă la noi există doar zece spitale unde se pot face aceste operaţii. Aşteptăm un program de tratament invaziv care a fost emis de minister şi care ar fi trebuit să înceapă acum trei luni. Sperăm ca de luna viitoare să intre în vigoare", a spus Dan Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Noua metodă de intervenţie chirurgicală este mult mai ieftină, costă doar 2000 de euro, faţă de 6.500 de euro cât costă operaţia tradiţională. În plus, prin implantul de stent speranţa de viaţă a pacienţilor creşte cu cel puţin cinci ani.

„Bulgarii fac acest tip de operaţie, ungurii o fac demult, de Austria sau Germania nu mai vorbim! Doar noi am rămas în urmă. Avem zece centre unde se pot face acest gen de operaţie, însă ne-ar trebui mult mai multe. Ar  trebui să fie măcar un centru la 300 de mii de oameni", a mai spus Dan Deleanu.

Mai ieftin ca în Ungaria

În România se pot face operaţii prin angeopatie cu implant de stent la Iaşi, Cluj, Târgu-Mureş, Timişoara şi Bucureşti. Cu toate acestea, preţurile unei astfel de intervenţii este cu mult mai mic faţă de alte ţări. În Ungaria, spre exemplu, deşi metoda de calcul este diferită faţă de sistemul din România, preţul estimativ al unei astfel de operaţii este de 4.000 de euro, dublu faţă de cât costă la noi în ţară.

 Angiograf nefolosit, la Braşov

Un angiograf  nou-nouţ există la şi la Spitalul Judeţean Braşov, încă din 2008. Aparatul, care a costat la vremea respectivă un million de dolari, zace nefolosit pe holurile spitalului din cauză că nimeni nu ştie s îl folosească. „De trei luni aşteptăm deblocarea posturilor pentru a putea angaja specialişti care să lucreze cu angiograful", a spus dr. Cătlin Mişarcă, director medical al Spitalul Judeţean Braşov.

Citeşte şi:

Constanţa: Terapia Intensivă are nevoie de resuscitare

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite