Târgu-Mureş: CFR-iştii nu renunţă la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR-iştii disponibilizaţi din Deda au oprit azi orice activitate
CFR-iştii disponibilizaţi din Deda au oprit azi orice activitate

Disponibilizările de la CFR Marfă, sucursala Deda, contină să stârnească reacţii virulente Lucrătorii CFR care au fost daţi afară aduc acuze grave conducerii, sindicatelor şi chiar directorilor regionali.

14 dintre angajaţii care se află în previz au refuzat astăzi să mai intre la lucru, deşi, conform legii, ar trebui să îşi desfăşoare activitatea patru ore pe zi. Oamenii au ajuns la capătul răbdării pentru că nu înteleg pe ce criterii au fost daţi afară. „Să ni se spună de ce nu s-au respectat schemele de disponibilizare“, spune Vasile Demian, impiegat de mişcare la CFR Marfă Deda. Demian nu a fost disponibilizat, însă soţia lui nu a scăpat. „Au spus că este înstărită, de aia o dau afară“, a povestit revoltat Demian. „Legea spune că trebuie să treacă mai mulţi ani până când să fie reînfiinţat postul, iar ei vor să aducă acum oameni de la Topliţa sau de la Subcetate“, mai acuză Vasile Demian.

Protestul de astăzi vine după ce vineri oamenii au trimis un memoriu la Bucureşti prin care cereau să li se fac dreptate. „Cei de la Bucureşti au zis că să se ocupe Braşovul. Ce încredere să mai avem noi în Braşov, dacă Lupaşcu de la Sindicat ne-a spus să nu mai râcâim, că altfel se închide filiala de tot“, zice Demian..

În schema de disponibilizare se arată că cei cu vechimea cea mai mare nu vor fi daţi afară. Cu toate acestea, Valer Dima, care a lucrat 33 de ani în domeniu, s-a trezit concediat. La fel s-a întâmplat şi cu Gheorghe Cotruş care a fost disponibilizat deşi avea  trei copii în întreţinere, iar schema ar fi trebuit să-l protejeze. „Vrem să-i dăm în judecată, dar nu putem deocamdată pentru că au avut ei grijă să treacă date diferite la desfacerea contractelor. Deci azi sunt doi, mâine se mai desfac alte două contracte şi tot aşa, ca să nu ne putem uni să-i dăm în judecată“, spune din nou Vasile Demian. 

Şpagă pentru posturi

Acuzele oamenilor nu se opresc aici. Lucrătorii de la CFR Marfă Deda susţin că s-au dat şpăgi de până la 3.000 de euro pentru a se păstra posturile. „Cine are bani rămâne, cine nu pleacă, aşa au zis. Păi ce, eu nu găseam 3.000 de euro ca să o ţin pe nevastă-mea la lucru? Dar nu vreau pentru că nu e corect“, mai spune Vasile Demian.

Liderii de sindicat se feresc să comenteze situaţia. „Sunaţi la Radu Călin, el se ocupă“, s-a mulţumit să recomande Alexandru Lorintz, unul din liderii de sindicat. Deşi comisia de la Braşov trebuia să ajungă la ora 10.00 la Deda, până la închiderea ediţiei nimeni nu a venit să stea de vorbă cu oamenii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite