Târgu-Mureş: Barni Gaspar, omul din spatele Civiliadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorul Civiliadei din cadrul celebrului Festival Peninsula este înnebunit după scrimă încă din copilărie.

Festivalul Peninsula, unul dintre cele mai cunoscute din întreaga ţară, adună în acelaşi loc cele mai tari formaţii, cinci scene amenajate şi mii de participanţi dornici de distracţie. În acele câteva zile, în culisele festivalului o mână de oameni trec prin cele mai solicitante momente din viaţa lor. Barni este unul dintre acei oameni. Acceptat în echipa organizatorică a festivalului în clasa a IX-a în urma unei recomandări, Barni s-a ocupat în fiecare an de Civiliada, secţiune a festivalului care ţine de prezenţa la eveniment a ONG-urilor. „Mi-am lărgit considerabil baza de date şi am menţinut o relaţie strânsă cu mass media mureşeană şi naţională. Am grijă ca totul să meargă ca pe roate şi mă ocup de tot începând de la probleme logistice până la problemele asociaţiilor. Am învăţat foarte mult din greşeli şi din idei creative, spre exemplu cum să strângi un public, cum să motivezi o echipă, cum să lucrez cu echipa mea într-un mod cât mai eficient pentru că toţi au caractere diferite. În plus, echipa organizatorică se schimbă în fiecare an aşa că lucrezi cu oameni noi în proporţie de aproape 100%”, spune Barni.

Tânărul este membru al Asociaţiei Colegiului Mikó Imre, o asociaţie dedicată  studenţilor economişti şi jurişti. A intrat în această organizaţie datorită prezenţei lor la Festivalul Peninsula alături de alte ONG-uri. „Împreună cu echipa asociaţiei organizez prezentări care îi ajută pe studenţi în scopul de a pune în practică ceea ce, pentru ei, există doar teoretic”, mai spune acesta.

Scrima, hobby încă din copilărie

Din toate sporturile pe care le-a încercat Barni a ales scrima. Fiind înnebunit după mâncărurile gătite de bunica lui, părinţii au încercat să îl convingă să practice un sport, pentru mişcare. „Am încercat scrima şi mi-a plăcut din prima datorită faptului că acest sport presupune să îţi foloseşti mintea. Trebuie să fi atent la  mişcările inamicului sau a partenerului de scrimă şi să reacţionezi într-un timp record. Cu alte cuvinte, nu contează forţa sau efortul fizic ci abilitatea de a anticipa. Am practicat activ acest sport timp de şapte ani, după care, din clasa a XI-a, scrima a rămas doar un hobby”, mărturiseşte tânărul.

Barni a participat la numeroase concursuri unde s-a situat pe locuri fruntaşe. Dintre acestea, locul III în Austria la Cupa „Auer von Welsbach” (2004), locurile II şi III la competiţii naţionale individual şi pe echipe în perioada 2006-2007 şi locul II la competiţia  internaţională Cupa 1 Decembrie, organizată la Satu Mare. „Ceea ce este foarte interesant în acest sport este că te ajută să îţi lărgeşti câmpul vizual. Aşa cum la scrimă trebuie să vezi tot corpul partenerului, în viaţă trebuie să priveşti lucrurile în ansamblu. Dacă eşti capabil să vezi întreaga imagine şi nu doar un simplu aspect al unei probleme, şansele de reuşită sunt mult mai mari”, încheie Barni.

Întrebări şi răspunsuri:

Te-a afectat faptul că eşti daltonist?
La şcoală am avut multe beneficii din cauza acestui fapt. Nu trebuia să fac acele desene la biologie iar la desen scăpam uşor pentru că trebuia să fac doar schiţe. Nu merg niciodată singur la cumpărături. Dacă se întâmplă totuşi să merg singur, ceea ce e foarte rar, totul depinde de amabilitatea vânzătorului. De obicei evit să spun că sunt daltonist.

Există vreo curiozitate căreia nu i-ai dat curs până acum?
Dacă am avut vreodată curiozitatea să încerc ceva, am încercat. Problema mea este că încerc tot ceea ce îmi stârneşte curiozitatea şi, după un timp, mă trezesc că nu le pot face pe toate, drept pentru care încep să renunţ la unele. De obicei este bine să faci un singur lucru cât mai bine.

Ce-i place: „Îmi place mult să prezint diferite lucrări în faţa oamenilor, să comunic şi să lucrez cu ei. Întotdeauna mi-a făcut plăcere să fac parte dintr-un grup pentru că înveţi multe şi nu mai ai probleme cu adaptarea. Apreciez oamenii direcţi, care vorbesc fără ocolişuri. Prefer să mi se spună în faţă decât să fiu bârfit”, spune Barni.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac promisiunile care nu se adeveresc. Dacă persoana care promite şi nu se ţine de cuvânt este una apropiată, situaţia este cu atât mai gravă. De asemenea, nu pot suporta oamenii care se fălesc peste măsură, dar în realitate nu fac nimic”, mărturiseşte acesta.

Profil:
Născut: 10 iunie 1990
Studii: Universitatea Babes-Bolyai, FSEGA
Statut: Necăsătorit, o surioară mai mare şi un frate vitreg



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite