Târgu-Mureş: Băncile de celule stem, asaltate la Expo Bebe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Băncile de celule stem au venit la târg cu oferte promoţionale
Târgu-Mureş: Băncile de celule stem au venit la târg cu oferte promoţionale

Transplantul de sânge placentar poate vindeca peste 70 de boli incurabile.

Brânduşa Câmpean are 30 de ani şi va naşte în curând cel de-al doilea copil. Tânăra mămică a decis să opteze pentru recoltarea celulelor stem, pentru a fi sigură că micuţul pe care-l va aduce pe lume va fi ferit de boli cumplinte, cum ar fi leucemia. „Fiind al doilea copil şi având în vedere că aceste celule stem folosesc întregii familii, am zis să fie un element de siguranţă în plus. Firma cu care am făcut deja contractul ne va stoca acea grefă de sânge în Danemarca", spune mămica.

Teodora Gherghiţoiu e însărcinată în luna a patra şi este hotărâtă şi ea să apeleze la  la procedurile de recoltare a celulelor stem. „Vreau să am o siguranţă, pentru că nu ştiu când se poate întâmpla ceva grav. E bine să fie acolo, chiar dacă e un efort financiar. Când e vorba de copilul tău nicio sumă nu-i prea mare", spune viitoaarea mămică.

Ce însemnă recoltarea celulelor stem?

Procedura de recoltare a celulelor stem este nedureroasă, durează maxim cinci minute şi se efectuează de către medicul ginecolog, cu ajutorul unui kit special. „În momentul în care părinţii se decid să efectueaze procedura, semnează un contract şi primesc kitul de recoltare pe care viitoarea mămică îl va avea cu ea în momentul naşterii. Medicul ginecolog va efectua recoltarea, printr-o o puncţie în cordonul ombilical, de unde va extrage sângele placentar într-o pungă specială. Proba stocată va fi preluată de un curier specializat al firmei noastre şi va fi transportată, în 40 de ore, într-o bancă de stocare din Polonia", spune Cristian Lăcranu, director de comunicare al băncii de celule stem Biogenis.

Banca de celule stem Cord Blood Center păstrează probele stocate în băncile din Cluj, Bucureşti sau Bratislava. În cazul în care copilul va avea leucemie sau alte boli de sânge, părinţii pot solicita proba recoltată pentru a-i face micuţului un transplant de celule stem. „Aceste transplanturi de celule stem din sânge placentar nu se fac încă în România. Dacă părinţii au nevoie de proba recoltată, o pot solicita, iar transaplantul poate fi efectuat în străinătate. Un transplant la nivel european costă 150.000 de euro", spune Adina Scaringi, marketing manager la Cord Blood Centre.

Conform statisticilor, în acest moment, în România, peste 3.500 de copii suferă de leucemie.

Oferte speciale de preţ

Pe perioada târgului, Biogenis vine cu o ofert specială. Kitul de recoltare, transportul, analizele şi criogenarea sângelui placentar costă 2.900 de lei, sumă la care se adaugă o taxă anuală de 290 de lei. Oferta Cord Blood Center este de 3.270 de lei pentru kitul de recoltare, transport şi procesare, plus 140 de lei taxa anulă de criogenare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite