Târgu-Mureş: Avem de zece ori mai puţine locuri în creşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele cinci creşe din Târgu-Mureş sunt deja supraaglomerate
Cele cinci creşe din Târgu-Mureş sunt deja supraaglomerate

Proaspetele mămici sunt disperate că nu vor avea cu cine să îşi lase bebeluşii dacă trebuie să se întoarcă la muncă. Anul acesta, la Târgu-Mureş au venit pe lume peste 2000 de copii, iar capacitatea creşelor din oraş este de 220 de locuri.

Propunerea Ministerului Muncii de a reduce perioada de concediu de creştere a copilului la şase luni a creat panică în rândul mămicilor din Târgu-Mureş. Mai ales că cele cinci creşe din oraş sunt deja supraglomerate. „În acest moment sunt înscrişi 318 copii, iar capacitatea maximă este de 220 de copii. Norocul este că niciodată nu au venit la creşă toţi copiii, situaţia diferă de la o zi la alta. Cei mici se mai îmbolnăvesc, cei mai mari mai rămân cu bunicii. Deocamdată locurile sunt cam la limită", a declarat Ferencz Emoke, şefa Serviciului Public de Administrare a Creşelor din Târgu Mureş.

În aceste condiţii, soluţia ar fi construirea de noi creşe sau înfiinţarea de noi grupe de copii. „În caz că numărul copiilor va creşte subit, ne gândim să înfiinţăm noi grupe", mai spune Ferencz Emoke.

Bona e prea scumpă

Vârsta minimă a copiilor care pot fi înscrişi la creşă este de zece luni. Cum după şase luni, mămicile vor trebui să meargă la serviciu, cei mici vor trebui să rămână patru luni în grija bunicilor. „Eu am noroc că ambii bunici sunt pensionari şi îl las pe cel mic în grija lor. Fac cu schimbul. Dacă nu ar fi ei nu ştiu ce aş face. M-am interesat şi de bonă, dar mă costă foarte", spune Gabriela Moldovan, o mămică din Târgu-Mureş.

Situaţia devine dramatică în cazul mămicilor care nu au la cine apela. „Atât părinţii mei, cât şi ai soţului, încă lucrează. Deci nu pot să apelez la ei. Pe copilul cel mare am reuşit să îl înscriu la creşă, dar acum sunt însărcinată cu al doilea. Nu ştiu ce voi face. Dacă ar fi să angajez o bonă, ar trebui ca salariul meu să i-l dau ei, deci nici asta nu este o soluţie", spune şi Flavia Theil, o altă mămică îngrijorată.

Propunerea Ministerului Muncii de a reduce perioada concediului de creştere a copilului la şase luni are şi efecte psihologice. „Copilul trebuie alăptat până la vârsta de un an, apoi el se dezvoltă psihic până la doi ani. Învaţă să vorbească, să comunice, ori există chiar pericolul apariţiei unor traume în cazul în care copilul învaţă aceste lucruri cu un străin, cum ar fi în bonele", mai spune mămica Gabriela Moldovan, care este de profesie medic de familie.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite